Uspješnom operacijom spašena Malala Jusufzai

Predstavnik talibana Ahsanula Ahsana izjavio je za BBC da djevojčica neće biti pošteđena ako preživi
2 komentar(a)
Malala Jusufzai, Foto: Nation.com.pk
Malala Jusufzai, Foto: Nation.com.pk
Ažurirano: 10.10.2012. 08:14h

Pakistanski hirurzi koji su operisali Malalu Jusufzai uklonili su metak iz glave četrnaestogodišnje djevojčice koju su pokušali da ubiju talibani.

Jusufzai, koja je poznata po kampanjama za prava djevojčica, sada je u stabilnom je stanju, javljaju u izvještajima iz Pakistanu.

Predstavnik talibana Ahsanula Ahsana izjavio je za BBC da djevojčica neće biti pošteđena ako preživi.

Nadač prišao autobusu

Talibanski ekstremista u Pakistanu teško je juče ranio 14-godišnju učenicu poznatu po tome što je javno govorila protiv ekstremista u vrijeme kada je izgledalo da se čak i vlada dodvorava tvrdokornim islamistima.

“To je novo poglavlje u bestidnosti i mi to poglavlje moramo da okončamo”, prenio je „Gardijan“ izjavu predstavnika talibana

Malala Jusufzai je ranjena u glavu i vrat kada je napadač prišao autobusu koji je trebalo da krene ispred škole i pitao koja djevojčica je Malala, rekao je za AP šef gradske policije Rasul Šah.

Druga djevojčica pokazala je na Malalu, ali je aktivistkinja porekla da je to ona i napadač ih je ustrijelio obje, rekao je Šah. Ljekari su kazali da su njene povrede teške, ali da joj je stanje stabilno i da bi mogla biti prebačena u veće bolnice u Islamabadu ili Pešavaru. Stanje druge djevojčice je, takođe, stabilno. Talibani su preuzeli odgovornost za napad, uz obrazloženje da je Malalin rad “bestidan”.

“To je novo poglavlje u bestidnosti i mi to poglavlje moramo da okončamo”, prenio je „Gardijan“ izjavu predstavnika talibana Ahsanula Ahsana. “Mi smo izvršili ovaj napad”, kazao je.

Prijetnje zbog aktivizma

Talibani su prijetili Malali i njenoj porodici zbog njenog aktivizma. Kada je imala 11 godina, dvije godine pošto su talibani preuzeli kontrolu nad Svat dolinom i naredili zatvaranje škola za djevojčice, počela je da piše blog o životu pod talibanskom okupacijom za servis BBC-a na urdu jeziku. Pisala je da želi da studira pravo i bavi se politikom kada odraste.

„Moramo da se borimo protiv mentalnog sklopa koji stoji iza ovoga"

„Sanjam o zemlji u kojoj preovladava obrazovanje“, navodi se u blogu. Pisala je pod pseudonimom Gul Makai, podsjeća Rojters. Identitet joj je objavljen tek nakon što su talibani istjerani iz Svata i tada je počela javno da govori o potrebi za obrazovanjem devojčica. Kasnije joj je dodijeljena nagrada za hrabrost, a prošle godine bila je nominovana za Međunarodnu dječju nagradu za mir.

U saopštenju povodom napada, pakistanski premijer Radža Pervez Ašraf je kazao: „Moramo da se borimo protiv mentalnog sklopa koji stoji iza ovoga. Moramo ga osuditi... Malala je kao moja kćerka, i vaša takođe. Ukoliko takav mentalni sklop preovlada, čija kćerka će biti bezbjedna?“

Bonus video: