PREDSJEDNIK SAD PRIJE ODLASKA NA SAMIT G-7 PORUČIO:

Tramp: Zašto imamo sastanak bez Rusije? Treba da dozvole Rusiji da se vrati...

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte je podržao Trampov poziv da se Rusiji dozvoli povratak u grupu industrijalizovanih zemalja
4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2018. 15:19h

Predsjednik SAD Donald Tramp predložio je danas da se dozvoli Rusiji da se vrati u Grupu sedam (G-7) razvijenih zemalja, iz koje je isključena 2014. zbog pripajanja Krima.

Tramp je ovo izjavio danas u Bijeloj kući uoči odlaska na samit G-7 u Kanadi, oko koga su već narasle tenzije između njega i ostalih šest njegovih saveznika u toj grupi.

"Zašto imamo sastanak bez Rusije? Treba da dozvole Rusiji da se vrati jer Rusija treba da bude za pregovaračkim stolom", rekao je danas Tramp.

Rusija je 2014. izbačena iz grupe koja se tada zvala G-8, zbog ruskog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima u Ukrajini.

Istovremeno u SAD specijalni tužilac Robert Miler sprovodi istragu oko toga da li je Trampov izborni štab bio u dosluhu s Rusijom pred izbore 2016.

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte danas je podržao Trampov poziv da se Rusiji dozvoli povratak u grupu industrijalizovanih zemalja. Članovi G-7 su Kanada, Francuska, Italija, Japan, Njemačka, SAD i Velika Britanija. Skupu prisustvuje i EU.

"Slažem se s predsjednikom Donaldom Trampom - Rusija treba da se vrati u G-8. U interesu svih", napisao je Đuzepe Konte na Tviteru. Konte će imati svoj debi na međunarodnoj političkoj sceni na samitu G-7 u Kanadi.

U Konteovoj vladajućoj koaliciji je i desničarska partija Liga koja smatra da sankcije uvedene Rusiji oko Ukrajine nanose štetu italijanskom izvozu.

Tramp koji se sve više izdvaja kao sam protiv svih u okviru G-7 zbog stava o nefer trgovinskim sporazumima prema SAD, obrušio se na svoje dugogodišnje saveznike zbog njihove kritike njegove trgovinske politike.

Predsjednik SAD danas će stići na godišnji skup lidera G7 koji se održava u kanadskoj državi Kvebek, ali će napustiti skup u subotu ujutro prije nego što se završi i krenuti za Singapur gdje treba da se održi samit sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom.

Bijela kuća saopštila je njegov plan puta pošto su francuski predsednik Emanuel Makron i kanadski premijer Džastin Trudo nagovijestili da će iskoristiti G-7 da se suprotstave novouvedenim američkim taksama na uvoz čelika i aluminijuma.

Tramp je juče i danas nastavio sa svojom kritikom trgovinskih sporazuma koje smatra štetnim za SAD.

"Radujem se tome da ispravim nefer trgovinske sporazume s zemljama G-7. Ako se to ne dogodi mi ćemo izaći još bolji", napisao je rano danas Tramp u Tviter poruci.

Makron je izjavio juče na zajedničkoj konferenciji za medije s Trudoom da trgovinski rat nikoga ne štedi i da će pre svega početi da škodi američkim radnicima. Trudo je rekao da će oni braniti svoje industrije i svoje radnike.

Kako je planirano Tramp će u Kvebeku imati niz grupnih i bilateralnih sastanaka, između ostalih s Trudoom i Makronom.

Preporučujemo za Vas