Kina optužuje Japan da se "igra s vatrom"

Japan se oglušio o upozorenja Kine i u utorak kupio grupu ostrva koje prisvajaju obje zemlje, čime se produbio spor koji prijeti da pogorša odnose dvije najveće azijske privrede
6 komentar(a)
http://en.wikipedia.org/wiki/Senkaku_Islands, Foto: Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Senkaku_Islands, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 11.09.2012. 18:55h

Kineski mediji prenose da je Peking poslao dva patrolna čamca u vode oko spornih ostrva i optužio Japan da se "igra s vatrom".

Tokio uporno tvrdi da je imao isključivo miroljubive namjere kada je tri nenaseljena ostrva u Istočnokineskom moru, prvo iznajmljivao a zatim i kupio za 26,18 miliona dolara od porodica u čijem su vlasništvu od ranih 70-tih godina prošlog vijeka.

Japanski ministar vanjskih poslova Koičiro Gemba ponovio je poznati stav da je cilj kupovine "miroljubivo i stabilno održavanje ostrva".

"Ovo pitanje ne smije da zasmeta stabilnom razvoju japansko-kineskih odnosa. Obje države moraju djelovati smireno i gledati stvari iz šire perspektive', rekao je ministar novinarima nakon sjednice vlade na kojoj je odobrena kupovina ostrva.

Japanska obalna straža nadziraće ostrva koja se u Japanu nazivaju Senkaku, a u Kini Diaoju, a okružena su vodama bogatim ribom, a nagađa se da u blizini postoje i bogata nalazišta gasa.

Dugogodišnji teritorijalni spor ponovno se razbuktao prošloga mjeseca kada je Japan uhapsio grupu kineskih aktivista koji su se iskrcali na jedno od ostrva.

Kineski predsjednik Hu Đintao upozorio je Japan ovoga vikenda da ne kupuje ostrva nazvavši ovu transakciju 'nezakonitom'.

Tajvan, koji takođe polaže pravo na ova ostrva, u utorak je povukao svog predstavnika u Japanu protestujući protiv akcije japanske vlade.

Bonus video: