Japan: Ako dođe do zemljotresa poginuće 323 000 ljudi

Vjeruje se da bi zemljotres jačine 9 stupnjeva, koji bi mogao pogoditi Japan usred zimske noći, ubio 323.000 osoba, a od toga bi cunami odnio 71 posto života
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 17:59h

Zemljotres poput onoga koji je prošle godine pogodio sjeverni dio Japana mogao bi usmrtiti više od 320.000 ljudi ako bi pogodio središnji i zapadni dio zemlje, iako su vjerojatnoće za to vrlo male, objavila je japanska vlada

Izvještaj, koji su sačinili stručnjaci po nalogu japanske vladu, napravljen je nakon zemljotresa jačine 9 stupnjeva koji je prošle godine pogodio Japan.

Prema službenim brojkama u tom je potresu živote izgubilo 15.869 osoba dok ih se gotovo tri hiljade još uvijek nalazi na popisu nestalih.

U najgorem scenariju, po kojem bi zemljotres jačine 9 stupnjeva pogodio Japan usred zimske noći, poginulo bi 323.000 osoba, a od toga bi cunami odnio 71 posto života, prema izvještaju.

Tokom noći stanovnicima treba više vremena da pobjegnu od cunamija, a osim toga, peći i slične naprave povećavaju broj žrtava zbog vatre koju izazivaju.

Japanska vlada će sljedeće godine napraviti popis koraka koje namjerava poduzeti u slučaju novih potresa, uključujući i koliko vojske i vatrogasaca mora biti mobilizirano nakon potresa.

Bonus video: