SAD povukle dio diplomata iz Kine zbog misterioznih simptoma

Prošle godine, zaposleni u ambasadi u Havani i članovi njihovih porodica povučeni su iz te zemlje jer su kod njih zabilježena oštećenja mozga za koja SAD smatraju da su uzrokovana čudnim zvucima
0 komentar(a)
Diplomate SAD Kina, Foto: Reuters
Diplomate SAD Kina, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2018. 10:29h

Američki Stejt department povukao je grupu diplomata iz grada Guangdžou u Kini, zbog zabrinutosti da pate od misteriozne bolesti koja liči na oštećenja mozga, slične onoj koju su pretrpjele diplomate na Kubi prošle godine, izjavila je portparolka Heder Nauert.

Prema njenim riječima, nakon što je potvrđeno da je jedan zaposleni diplomata imao "medicinski incident", Stejt department je rasporedio tim stručnjaka da posmatra zaposlene u konzulatu i članove njihovih porodica, prenosi Rojters.

"Medicinski profesionalci nastaviće da evaluiraju nalaze kako bi otkrili uzroke zabilježenih simptoma i ustanovili da li su nalazi isti kao oni zabelbilježeni ili nemaju nikakve sličnosti", navela je Heder Nauert u saopštenju.

Njujork tajms je prenio u srijedu da je najmanje dvoje američkih diplomata povučeno, nakon što su se razboljeli slušajući "čudne zvuke" u Kini, piše Tanjug.

Prošle godine, zaposleni u američkoj ambasadi u Havani i članovi njihovih porodica povučeni su iz te zemlje jer su kod njih zabilježena oštećenja mozga za koja SAD smatraju da su uzrokovana čudnim zvucima, a taj slučaj zaoštrio je odnose između Kube i SAD.

Bonus video: