sad neće pomoći

Sirija: Vojska priprema masakr u Alepu

Stejt department tvrdi da vojska Sirije priprema masakr u Alepu, a to je samo još jedan pokušaj kontrole režima koji pada, ali da SAD ovaj put neće intervenisati
2 komentar(a)
Sirija, Alepo, Foto: AP
Sirija, Alepo, Foto: AP
Ažurirano: 27.07.2012. 08:06h

Sirijska vlada rasporedila je oko trgovinskog centra Alepa tenkove, helikoptere, teško naoružanje i vojne avione, dok se pobunjenici u gradu pripremaju za eventualni

napad, prikupljajući municiju i medicinski materijal

Američki Stejt department ocijenio je da gomilanje teške artiljerije oko Alepa sugeriše da snage sirijskog režima pripremaju "masakr" u najnaseljenijem sirijskom gradu od dva miliona stanovnika.

"Naša srca su sa stanovnicima Alepa. Ovo je još jedan očajnički pokušaj režima koji pada da pokuša da zadrži kontrolu", rekla je portparolka Stejt departmenta, Viktorija Nuland.

Ona je, međutim, istakla da SAD neće intervenisati, osim što će pružiti svu komunikacijsku i humanitarnu pomoć pobunjenicima, koji već16 mjeseci pokušavaju da svrgnu predsjednika Bašara el Asada i njegov režim.

"Ne vjerujemo da dodavanje ulja na ovu vatru može da spase živote", rekla je Nuland i dodala da nije bilo "neke vrste opšteg poziva na

podršku spolja".

Jedan sirijski bezbjednosni izvor, koga je citirala agencija Frans pres rekao je da su specijalne snage režima počele da stižu na obode Alepa i spremaju se za "opštu kontraofanzivu u petak ili subotu".

Slični izvještaji stižu i od Sirijske opservatorije za ljudska prava, koja navodi da kolona teškog naoružanja i vojnika ide ka Alepu, glavnim putem iz prijestonice Damaska.

Primjećene su i kolone tenkova i vojnika koji se Alepu približavaju iz grada Hame, i graničnih postaja sa Turskom u provinciji Idlib.

Prema navodima aktivista, juče su poginule najmanje 34 osobe u artiljerijskim i vazdušnim napadima sirijske vojske na pobunjeničke mete.

Aktivista Abu Mohamed al Halabi rekao je za agenciju Rojters da većinu žrtava čine civili, jer se pobunjenici kreću po gradu kako bi izbjegli napade.

On je dodao da su u gradu mnogi objekti, poput škola, pretvoreni u privremena skloništa, u kojima su spas potražili mnogi ljudi.

"Jedna raketa koja bi pogodila školu, rezultirala bi katastrofom", upozorava Al Halabi.

Reporter BBC koji se nalazi u blizini Alepa rekao je da su hiljade ljudi napustile grad, zbog straha od ofanzive.

"Ako Alep padne, režim je gotov i dvije sukobljene strane to znaju", rekao je predsjednik Sirijske opservatorije za zaštitu ljudskih prava, Rami Abdel Rahman.

Od početka sukoba u Siriji u martu prošle godine, prema podacima Opservatorije, poginulo je više od 19.000 ljudi.

Preporučujemo za Vas