Novi japanski zakon o upotrebi obnovljene energije

Elektroprivredna preduzeća će da koriste obnovljive izvore energije, što bi trebalo bi da nadoknadi manjak proizvodnje struje, jer su van pogona nuklearne centrale
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 10:37h

U Japanu je od 1. jula na snazi zakon kojim se elektroprivredna preduzeća obavezuju da koriste obnovljive izvore energije.

Time bi trebalo da nadoknade manjak proizvodnje struje pošto su van pogona skoro sve japanske nuklearne centrale.

Procijenjuje se da će potražnja za solarnim, fotovoltnim proizvodnim pogonima ove godine biti skoro dva puta veća nego ranije.

"Taj zakon treba da bude podrška za upotrebu obnovljive energije", izjavio je ministar ekonomije, trgovine i industrije, Jukio Edano.

Šesnaest mjeseci poslije katastrofe u centrali Fukušima, Japan više ne može da računa na nuklearnu energiju od koje je dobijala 30 odsto električne energije.

Pošto je više nedelja od ukupno 50, u Japanu radio samo jedan nuklearni reaktor, u nedelju je u pogon stavljen još jedan, uprkos oštrom protivljenu japanskog stanovništva, koje je trumatizovano poslije nuklearne katastrofe u Fukušimi, kada je 100.000 ljudi moralo da napušti svoje domove.

U Japanu se za sada samo 10 odsto neophodne električne energije dobija od obnovljive energije što je mnogo manje u odnosu na druge države.

Za sada se nedostatak proizvodnje električne eneregije nadoknađuje većom upotrebom termoelektrana, čime se smanjuju šanse da Japan održi obećanje da do 2020. godine za 25 odsto smanji zagađenje vazduha.

U ovom trenutku se u Japanu gradi više od 100 solarnih, fotovoltnih pogona, a kompanija Tošiba planira da izgradi solarni park koji bi strujom trebalo da snabde 30.000 domachinstava u Minamisomi kod Fukušime. Preduzeće Kjocera i kompanija Softbank će napraviti fotovoltne centrale.

"Ako nastavimo da gradimo postrojenja sa fotovoltnim pločama i da investiramo, ta energija će u sledechih 20 godina biti ne samo sigurniji izvor električne energije, nego i jeftiniji", rekao je generalni direktor kompanije Softbank Masajoši Son.

Bonus video: