Sirijska opozicija odbacila Ananov plan

Sirijske opozicione grupe odbacile su danas sporazum o političkoj tranziciji u Siriji koji su usvojile svjetske sile, nazivajući ga nejasnim i gubljenjem vremena, tražeći da se ne pregovara sa "ubilačkim" režimom
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 15:08h

Učesnici međunarodne konferencije o Siriji složili su se juče u sjedištu UN u Ženevi da je prelazna vlada najbolji put za postizanje mira u Siriji, ali je, na insistiranje Rusije, ostalo otvoreno da li će predsjednik Bašar al Asad moći da bude dio nje.

SAD su se uzdržale od insistiranja da plan, koji je ponudio specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan, treba eksplicitno da sadrži odrednicu da Asad ne smije imati nikakvu ulogu u novoj sirijskoj vladi, nadajući se da će taj ustupak ohrabriti Rusiju da izvrši jači pritisak na svog višedecenijskog saveznika da okonča nasilje u zemlji.

Dogovoren prenos vlasti u Siriji >>>

Prema podacima sirijske opozicije, od početka pobune protiv Asadovog režima u martu prošle godine, u Siriji je ubijeno više od 14.000 ljudi.

Sirijska opozicija, međutim, odbacila je bilo koju mogućnost da dijeli vlast u prelaznoj vladi sa Asadom.

"Svaki dan pitam sebe zar ne vide kako ubijaju sirijski narod? To je katastrofa, zemlja je uništena, i oni posle svega žele da sjedimo sa ubicom za istim stolom", rekao je veteran sirijske opozicije, Haitam Maleh.

On je sporazum postignut u Ženevi opisao kao gubljenje vremena i "bez ikakvog značaja na terenu".

"Sirijski narod je taj koji će odlučiti bitku na terenu, ne oni koji sjede u Ženevi ili Njujorku ili bilo gdje drugdje", rekao je on za agenciju AP telefonom iz Kaira, gdje bi sjutra sirijske opozicione grupe trebalo da se sastanu u sjedištu Arapske lige.

Portparolka glavne sirijske opozicione grupe, Sirijski nacionalni savjet, Basma Kodmani rekla je da je sporazum "nejasan" i nedostaju mu mehanizmi i rokovi primjene.

"Ne možemo reći da nema nikakvog pozitivnog ishoda danas. Sirijci neće prihvatiti učešće ni u kakvom političkom procesu dok se ubijanje nastavlja", rekla je ona.

Sirijski režim nije reagovao na Ananov plan, ali Asad je više puta ponovio da njegova vlada ima odgovornost da eliminiše teroriste i da neće prihvatiti nikakav nesirijski model vlasti.

Državni list Al-Tavra naveo je danas u jednom tekstu da su "Sirijci ti koji mogu da odlučuju o svojoj budućnosti".

Plan UN poziva na uspostavljanje prelazne vlade nacionalnog jedinstva, sa punim izvršnim moćima, koja bi mogla da uključuje i pripadnike Asadove vlade i opozicije, kao i druge grupe. Ona bi nadgledala nacrt novog ustava i izbore.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je juče na konferenciji u Ženevi da plan o Siriji o kojem su se dogovorile velike sile "utire put za postasadovsku vladu".

Ona je, međutim, istakla da će Asad "i dalje morati da ode, jer neće moći nikad da dobije saglasnost svih strana zbog krvi na svojim rukama" i dodala da je "sada na Rusiji i Kini da to pokažu Asadu crno na bijelo".

Klintonova je, takođe, tražila od Savjeta bezbjednosti UN da donese rezoluciju koja će odobriti vojnu akciju u Siriji.

Rusija i Kina dva puta su do sada iskoristile pravo veta, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, da zaštite Siriju od sankcija UN.

Moskva je, s druge strane, odbila da na konferenciji podrži nacrt dogovora koji bi pozvao Asada da napusti vlast, insistirajući da "oni sa strane" ne mogu da odlučuju o političkom rješenju za Siriju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Ananov plan o Siriji ne zahtijeva odlazak Asada.

"Ne postoji pokušaj u tom dokumentu da se sirijskom narodu nametne bilo koji tip tranzicionog procesa", istakao je Lavrov.

"Istorija je mračan sudija i sudiće nam svima oštro, ako se pokažemo kao nesposobni da izaberemo pravi put danas", rekao je Anan

"Sumnjam da će Sirijci koji su se tako snažno borili za nezavisnost... izabrati ljude sa krvlju na rukama da ih vode", poručio je Anan.

Anan je ranije upozorio stalne članice Savjeta bezbjednosti UN - Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i SAD - da ako se ne budu odlučile na reakciju tokom konferencije u Ženevi, suočiće se sa međunarodnom krizom "velike jačine" koja bi mogla da dovede do širenja nasilja u cijelom regionu i obezbijedi novi front za terorizam.

"Istorija je mračan sudija i sudiće nam svima oštro, ako se pokažemo kao nesposobni da izaberemo pravi put danas", rekao je Anan.

Sirija: 21 žrtva, nastavak bombardovanja predgrađa Damaska

Sirijska opozicija je izgleda u pravu kad na čitav Ananov plan gleda kao na "gubljenje vremena" jer je i danas vojska iz topova i tenkova gađala Istočnu Gutu blizu Damaska, javili su Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH) sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Mjesni koordinacioni odbori (LCC) koji organizuju borbu na terenu.

Četvorica civila poginula su u granatiranju Daraje, a jedan civil i jedan pobunjenik u Talu i u Dumi, u pokrajini Damasku.

U pokrajini Hami, u centralnom dijelu zemlje, pet civila, među kojima dvije žene, poginulo je u paljbi oružanih snaga koje su zauzele položaje oko Hilfaje, a dvije su osobe, među kojima i jedan pobunjenik, izgubile život u borbama u Deir Ezoru, koji sirijska vojska pokušava da zauzme, kako navodi OSDH.

U subotu je u borbama vojske i pobunjenika poginulo više od 120 osoba širom zemlje, među kojima njih najmanje 30 u padu granate na pogrebnu povorku u Zamalki, 10 km istočno od Damaska, po informacijama OSDH-a koji se poziva na široku mrežu svojih aktivista i na očevidce.

Galerija

Bonus video: