Saudijski muftija: Djevojčice su zrele za brak sa 10 ili 12 godina

Kako navodi “Sajens monitor”, saudijski sud je 2009. godine odbio da poništi brak šestogodišnje djevojčice i 58-godišnjeg muškarca
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 17:09h

"Oni koji traže da se starosna granica za stupanje u brak podigne na 25 godina, apsolutno griješe", izjavio je Veliki muftija Saudijske Arabije šeik Abdul Aziz bin Abdula za list “Vorld observer”, odgovarajući na pitanje šta misli o udavanju maloljetnih djevojčica bez njihovog pristanka.

Prema njegovim riječima devojčice su zrele za brak kada napune 10 ili 12 godina, prenosi Blic.

Koja je donja granica za brak?

"Naše majke i bake udavale su se kada su imale samo 12 godina. Dobro vaspitane djevojčice su u tom uzrastu spremne za bračne dužnosti", rekao je on.

Omid Safi, profesor islamske teologije na Univerzitetu Severne Karoline u Čapel Hilu, izjavio je za “Hafington post” da komentari Velikog muftije pokazuju koliko je on van tokova kada je riječ o modernom islamu.

"Muftijina izjava je katastrofalna iz više razloga, jer eliminiše element pristanka na brak. Ne može se očekivati da bi bilo koja desetogodišnja djevojčica pristala na brak sa odraslim muškarcem", smatra Safi.

Osim toga, ona potvrđuje da su saudijske vjerske vlasti izgubile kontakt sa sopstvenim narodom i nisu svjesne konsenzusa o islamskim normama koji se polako uspostavlja u cijelom svijetu.

Kako navodi “Sajens monitor”, saudijski sud je 2009. godine odbio da poništi brak šestogodišnje djevojčice i 58-godišnjeg muškarca.

Prema pisanju “Rojtersa”, rasprava o starosnoj granici za stupanje u brak i dalje traje, ali se u Saudijskoj Arabiji, kao potpisnici Konvencije UN o pravima djeteta, osobe mlađe od 18 godina smatraju djecom.

Galerija

Bonus video: