Počeli prvi kinesko-ruski pomorski manevri

Kina i Rusija su juče započele zajedničke pomorske manevre u blizini kineskih obala, koji se odvijaju u klimi napetosti između Pekinga i njegovih azijskih susjeda zbog kineskih teritorijalnih potraživanja, javili su zvanični mediji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 14:20h

Manevri će trajati šest dana, a odvijaju se u Žutom moru, javila je agencija "China News Service". Ovo su prve vježbe koje su zajednički realizovale mornarice ovih zemalja, precizira ovaj službeni medij.

Peking je početkom marta najavio ubrzavanje moderniziranja svoje vojske koja je po broju ljudi najveća na svijetu, i porast budžeta za odbranu za 11,2 posto u 2012. godini.

Teritorijalne ambicije Kine zabrinjavaju njene susjede i SAD. Peking polaže pravo na suverenitet nad nekoliko ostrva u moru centralne i istočne Kine, naspram Japana, na Filipinima i u Vijetnamu.

Ove sedmice će se odvijati vježbe vazdušne odbrane, protivpodmorničkih taktika i traženja i spašavanja, javila je agencija Nova Kina. Učestvuje 16 brodova i dvije podmornice s kineske strane i četiri ruska ratna broda.

Cilj ovih vježbi "koje su odavno planirale Kina i Rusija je održavanje regionalnog mira i stabilnosti", izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Liu Veimin na konferenciji za štampu.

Bonus video: