"Je li vrijedilo oduzeti život nevinom djetetu bez razloga?"

Martin je na dan kad je ubijen mirno šetao ulicom, kada mu je prišao Cimerman. Poslije kraće svađe, Cimerman je pucao u nenaoružanog Martina, ubivši ga na licu mjesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 11:57h

Roditelji ubijenog 17-godišnjeg američkog tinejdžera Trejvona Martina rekli su da će podizanje optužnice protiv 28-godišnjeg Džordža Cimermana donijeti makar neko zadovoljstvo, ali da neće prestati da se bore dok on ne bude osuđen.

Drama oko ubistva crnog tinejdžera prije mjesec i po dana poprimila je pravni okvir, pošto je saopšteno da je ubica Džordž Cimerman priveden i da će biti optužen za ubistvo drugog stepena.

Specijalna tužiteljka sa Floride Anđela Kori je, na konferenciji za novinare, koju su prenosile sve američke nacionalne televizije, saopštila tu odluku, rekavši da se Cimerman dobrovoljno javio policiji i da mu je određen pritvor.

"Da imam mogućnost da razgovaram sa Cimermanom vjerovatno bih mu dala mogućnost da se izvini. Vjerovatno bih ga pitala da li je postojao drugi način na koji je mogao da se nosi sa situacijom, osim da ubije Trejvona", rekla je Sibrina Fulton, Trejvonova majka.

"Zašto mu je moj sin bio sumnjiv? Zbog čega je odlučio da ne posluša dispečera koji je treniran da se suoči sa pozivima 911, zašto ga nije poslušao? Zašto osjeća da se njegov život toliko promijenio i razumije li da je on sam promijenio svoj život s tim što je odbio da ostane u vozilu? Je li stvarno bilo vrijedno toga? Je li bilo vrijedno oduzeti život nevinom djetetu ni iz kakvog razloga?", pitanja su koja postavlja Trejci, otac ubijenog Trejvona.

"Zaista bih volio da ga pitam, da je mogao da pogleda Trejvonu u oči i vidi koliko je on u stvari nevin, da li bi pucao na njega? Ili bi ga pustio da ide kući?", kaže Trejsi.

Trejvonova majka je u intervjuu za AP kazala da su ona i suprug uzeli bolovanje, jer ne mogu da jedu i spavaju.

"Mnogo se molimo. Želimo mir i nadamo se da ćemo ga uskoro dobiti", kaže Sibrina.

Ubistvo crnog tinejdžera, 26. februara u predgrađu Orlanda, izazvalo je oštre međurasne tenzije u američkom društvu, što nije viđeno još od nemira u Los Anđelesu prije 20 godina, kada su oslobođena četvorica bijelih policajaca koji su pretukli crnog motoristu Rodnija Kinga.

Martin je tog februarskog dana mirno šetao ulicom, kada mu je prišao Cimerman, pripadnik građanske straže, koju čine volonteri zaduženi da čuvaju bogatije krajeve američkih gradova od pljački i obijanja stanova i kuća.

Poslije kraće svađe, Cimerman je pucao u nenaoružanog Martina, ubivši ga na licu mjesta. Po dolasku policije je izjavio da je morao da puca u samoodbrani, i nakon kraćeg saslušanja u stanici, pušten je bez podnošenja krivične prijave.

Takva odluka policije i tužilaštva razbjesnila je Afro-Amerikance, koji su posljednjih mjesec i po dana organizovali niz demonstracija, uz ocjenu da se pravosuđe i policija u SAD ponašaju rasistički.

U cijelu priču se umiješao i predsjednik Barak Obama, rekavši da bi, da ima sina on bio neko sličan Trejvonu Martinu, i zatražio da se cio slučaj detaljno ispita.

Tužilaštvo u Floridi je prije nekoliko nedjelja predalo slučaj tužiteljki Kori, koja je sada saopštila da je Cimerman optužen za ubistvo drugog stepena, za šta mu prijeti od 15 godina do doživotne zatvorske kazne.

Galerija

Bonus video: