Ciklon Lua opustošio zapadnu obalu Australije

Ciklon Lua prešao je obalu kao oluja četvrte kategorije, ali je ublažen na kategoriju jedan kad se pomjerio u pravcu unutrašnjosti ostrva
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 11:29h

Tropski ciklon Lua praćen olujnim kišama i snažnim vjetrovima napravio je pustoš na zapadnoj obali Australije, javilesu agencije.

Velika materijalna šteta pričinjena je na obali sjeverozapadne regije Pilbara, ali za sada nema žrtava, javljaju lokalni mediji.

Ciklon Lua prešao je obalu kao oluja četvrte kategorije, ali je ublažen na kategoriju jedan kad se pomjerio u pravcu unutrašnjosti ostrva.

Australijski meteorološki biro saopštio je da su mogući vjetrovi brzine 100 kilometara na sat u blizini centra ciklona.

Izdata su upozorenja za oblasti Gaskojn na istoku, Intirior na zapadu i Goldfild na sjeveru.

Ciklon Lua je u subotu prešao obalu između Port Hedlanda i Bruma i prouzrokovao veliku štetu u Pilbari, gdje su oštećene mnoge kuće, a drveće iščupano iz korijena, javlja "ABC"

Ciklon Lua je u subotu prešao obalu između Port Hedlanda i Bruma i prouzrokovao veliku štetu u zabačenim gradovima u Pilbari, gdje su oštećene mnoge kuće, a drveće iščupano iz korijena, javila je australijska televizijska mreža "ABC".

Spasilački timovi su na putu za ugroženi region, gdje će takođe biti obavljena i procjena štete.

Zbog udara ciklona zatvoreni su rudnici gvožđa, od kojih su neki među najvećima na svijetu.

Rudnici se nalaze oko Port Hedlenda, na obali Pilbare. Sezona ciklona u Australiji traje od novembra do aprila i može da utiče na proizvodnju nafte i prirodnog gasa, kao i na aktivnosti u rudnicima i lukama.

Pilbara je veliki, suvi, rijetko naseljeni region na sjevernom dijelu Zapadne Australije, poznat po starosjediocima Aboridžinima koji tu žive, crvenoj zemlji, impresivnim pejzažima i velikim nalazištima minerala.

Oblast je poznata po nafti, prirodnom gasu i nalazištima ruda, posebno gvožđa, što znatno doprinosi privredi Zapadne Australije.

Galerija

Bonus video: