Žipe: Naoružavanje pobunjenika može dovesti do katastrofe

Francuski ministar spoljnjih poslova Alen Žipe odbio je danas zahtjev sirijskih pobunjenika da dobiju oružje i kazao da bi naoružavanje opozicije u Siriji moglo dovesti do katastrofalnog građanskog rata.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2012. 19:22h

U akcijama režima protiv pobunjenika u toku proteklih godinu dana poginulo je znatno više od 8.000 ljudi, rekao je danas, na godišnjicu početka pobune, generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Sirijski pobunjenici traže oružje poslije poraza od vladinih snaga, a svjetske sile poput SAD i Francuske izgleda da ne žele same da se upuštaju u novi sukob poslije višemjesečnih vazdušnih napada u Libiji, ocjenjuje agencija AP.

Rusija, koja važi za moćnog saveznika Sirije, protivi se novim sankcijama Siriji, ali je danas ponudila pomoć nastojanju međunarodnog izaslanika Kofiju Anana da se okonča nasilje u toj zemlji.

"Među narodom Sirije postoje duboke podjele i ako damo oružje određenim djelovima sirijske opozicije, pokrenućemo građanski rat između hrišćana, alavita, sunita i šiita", rekao je danas Žipe za francuski radio.

On je dodao da bi naoružavanje opozicije dovelo do "katastrofe još veće od ove koja danas postoji".

I američki predsjednik Barak Obama upozorio je juče da bi međunarodna akcija mogla dovesti do većeg broja poginulih.

Predstavnik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske zatražio je juče pomoć u novcu i oružju.

S druge strane, Rusija je saopštila da nastavlja isporuke oružja sirijskoj vladi koje se može koristiti za odbranu od prijetnji spolja, ali ne protiv demonstanata. Moskva je podržala tvrdnje režima u Damasku da je pobuna planirama spolja i da su oružje i ekstremisti došli iz inostranstva.

Ipak, ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov ponudio je pomoć Ananu, a ove nedjelje je neoubičajeno kritikovao Asadov režim, što je danas pozdravio njemački ministar spoljnjih poslova kao dobar znak da će biti pronađen zajednički stav o Siriji.

Ban Ki Mun: U Siriji poginulo znatno više od 8.000 ljudi

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da je znatno više od 8.000 ljudi poginulo u Siriji u akcijama snaga režima predsjednika Bašara Asada protiv pobunjenika.

Ban Ki Mun je na godišnjicu pobune rekao da sirijske vlasti nastavljaju "brutalnu represiju" i ocijenio da je status kvo "neodrživ".

Generalni sekretar UN pozvao je vladu i opoziciju u Siriji da sarađuju s međunarodnim izaslanikom Kofijem Ananom kako bi se zaustavilo krvoproliće i pronašlo političko rješenje sukoba.

Ban je danas iznio novu procjenu UN broja stradalih u Siriji, pošto je prema prethodnim podacima svjetske organizacije u toj zemlji stradalo 7.500 ljudi.

Bonus video: