Istok Libije spreman za dijalog

Predstavnici istočnog regiona Kirenaika na istoku Libije, koji su proglasili autonomiju te oblasti, spremni su za dijalog, izjavio je predsjednik savjeta novooformljenog regiona Ahmed Zubair al-Senusi
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 16:43h

"Prihvatamo poziv Nacionalnog prelaznog savjeta za dijalog", rekao je al-Senusi novinarima u Bengaziju, a prenio AFP.

Predsjednik NPS-a Mustafa Abdul Džalil poručio je u srijedu da će, ako bude neophodno, silom braniti cjelovitost zemlje, ali je u kasnijoj izjavi za "Al DŽaziru" pojasnio da nije mislio na vojnu silu.

"Nismo spremni da dijelimo Libiju", rekao je Džalil i pozvao lidere u istočnom regionu Kirenaika da se uključe u dijalog sa vlastima.

Na hiljade vođa najvećih plemena, komandira milicija i političara, izdali su u utorak deklaraciju o istočnom dijelu Libije, na ceremoniji u Bengaziju.

Na skupu je imenovan savjet koji će upravljati novooformljenim regionom, koji se proteže od primorskog grada Sirta u centralnom dijelu zemlje pa do granice s Egiptom na istoku.

Plemenski lideri su, takođe, zatražili da se u Libiji uvede federalni sistem.

Libijski Prelazni nacionalni savjet, prelazna centralna vlada, u više navrta je ponovila da se protivi stvaranju posebnog regiona na istoku zemlje, upozoravajući da bi to moglo da dovede do raspada države.

Bonus video: