Bašar al-Asad na vlasti do 2028?

Ukoliko ustav bude usvojen, Asadova partija Baat više se ne bi smatrala liderom zemlje i društva
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2012. 20:13h

Najmanje 31 osoba poginula je u krvoproliću u Siriji, koje se podudaralo sa održavanjem referenduma o novom ustavu koji bi mogao pomoći predsjedniku Bašaru al-Asadu da ostane na vlasti do 2028.

S obzirom na nemire u Siriji, njegovi oponenti su okarakterisali referendum kao "bolesnu šalu". U bombardovanju vojske na antirežimske okruge u Homsu poginulo je devet civila, dok su pobunjenici u sukobima usmrtili četiri vojnika, saopšteno je iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Organizacija sa sjedištem u Londonu je javila i da je osam civila i 10 pripadnika bezbjednosnih snaga poginulo u sukobima širom Sirije, zemlje koja je postala mjesto oružane pobune protiv četiri decenije vlasti porodice Asad.

Organizovan je i referendum o novom ustavu, koji će – tvrdi Asad – dovesti do višestranačkih parlamentarnih izbora u roku od tri mjeseca. Očekuje se da će rezultati biti objavljeni u ponedjeljak. Zapadne sile su održavanje refenduma nazvale prevarom.

"Za šta bi to trebalo da glasamo, za to da li želimo da poginemo od metka ili od bombe? Ovo je jedini izbor koji imamo", kazao je agenciji Rojters Valid Fares, aktivista iz okruga Kalidija u Homsu, gdje bombaška kampanja zalazi u četvrtu nedjelju.

"Zatvoreni smo u kućama 23 dana. Ne možemo izaći, sem u pojedinim djelovima. Pijace, škole i zgrade vlade su zatvorene, a zbog snajperista kretanje na ulicama je ograničeno", dodao je.

"Homs nema struje po 18 sati dnevno".

Fares je ispričao da već četvrti dan u okrugu Baba Amro nema vode ni hrane.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je indirektno potvrdilo da je glasanje u pojedinim oblastima prekinuto.

Premijer Adel Safar, upitan da prokomentariše predlog opozicije da se bojkotuje glasanje, kaže da to pokazuje manjak interesovanja za dijalog.

"Pojedine grupe rade po programu Zapada i drugih stranih zemalja. One ne žele reforme u Siriji", kazao je premijer novinarima u Damasku.

"Nismo zabrinuti zbog toga. Brinemo o... širenju demokratije i sloboda u zemlji", naglasio je Safar.

Ukoliko ustav bude usvojen, Asadova partija Baat više se ne bi smatrala liderom zemlje i društva, omogućio bi se stranački pluralizam i pravno ograničila funkcija predsjednika na dva mandata od po sedam godina.

Međutim, to ograničenje se ne odnosi i na sadašnjeg šefa države, što znači da bi Asad – koji je na vlasti već 11 godina – mogao služiti još dva mandata nakon što mu 2014. aktuelni istekne.

Desetine ljudi su stajale u redu ispred dva biračka mjesta u Damasku koje je posjetila ekipa Rojtersa.

"Došao sam da glasam za predsjednika Bašara, neka ga čuva bog i pokloni mu pobjedu protiv neprijatelja", izjavio je Samah Turkmani.

Drugi mještanin, Madžed Elias je kazao: "Ovo je državna dužnost i moram, slagao se ja s tim ili ne, da dođem i glasam".

Ovo je treći referendum u Siriji od kada je Asad naslijedio vlast od svog oca. Na prvom referendumu 2000. je izabran za šefa države sa zvanično 97,29 odsto osvojenih glasova. Na drugom je, sa 97,64 odsto glasova, dobio novi sedmogodišnji mandat.

Galerija

Bonus video: