Djeca spašena sudbine bombaša-samoubica

Avganistanska policija spasila je 41 dijete, uzrasta od 6 do 11 godina da ne postanu bombaši samoubice i uhapsila četvoricu terorista osumnjičenih da su ih za to pripremali
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 17:12h

Kako danas navodi britanski list Dejli telegraf, djeca su oslobođenja 15. februara iz kandži četiri avganistanska pobunjenika u sjevernoistočnoj provinciji Kunar, pošto su njihove porodice bile prevarene od terorista koji su obećali da će djecu poslati u vjersku školu u Pakistanu, saopštio je portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki.

Sadiki je, međutim, novinarima objasnio da su djeca trebalo da budu upućena u medrese na "ispiranje mozga i pripremu za samoubilačke bombaške napade protiv avganistanskih i međunarodnih snaga u Avganistanu".

Djeca su vraćena svojim porodicama u Avganistanu, naveo je Sadiki i dodao da je avganistanska policija uhapsila četvoricu osumnjičenih terorista.

Vlada u Kabulu optužila je madrese u Pakistanu da obučavaju za nasilni ekstremizam i da sponzorišu islamističko nasilje, što datira još od sovjetsko-avganistanskog rata od 1979 - 1989. , kada su SAD i Pakistan finansijski podržavali mudžahedine protiv sovjetskih trupa u Avganistanu.

Dejli telegraf navodi da avganistanski talibani, koji vodi 10-godišnju pobunu protiv vlade Hamida Karzaija i 130.000 stranih vojnika u Avganistanu, navodno koriste djecu i tinejdžere za samoubilačke bombaške napade.

Galerija

Bonus video: