Žipe: Moguć dogovora o obustavi nasilja u Siriji

"Treba sve uraditi kako bi prestalo nasilje i kako bi važna humanitarna pomoć bila dopremljena sirijskom stanovništvu koje je u užasnoj situaciji", rekao je Žipe
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 17:06h

Međunarodna zajednica mogla bi da pronađe način za postizanje sporazuma o obustavi masakra u Siriji, rekao je danas u Beču šef francuske diplomatije Alen Žipe, dok njegov sastanak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim nije donio napredak pošto Moskva i dalje podržava režim Bašara al-Asada.

"Možda možemo da se u kratkom roku nađemo oko cilja - obustave nasilja ... Treba sve uraditi kako bi prestalo nasilje i kako bi važna humanitarna pomoć bila dopremljena sirijskom stanovništvu koje je u užasnoj situaciji", rekao je Žipe koji učestvuje na ministarskoj konferenciji Pariskog pakta iz 2003. za borbu protiv trgovine narkoticima iz Avganistana.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun takođe je osudio nasilje u Siriji i zatražio od Damaska da "zaustavi ubijanje sopstvenih građana", a od opozicije da "zaustavi nasilje".

Žipe koji će se poslije podne sastati sa Ban Ki Munom, prethodno je razgovarao sa Lavrovim koji je ponovo odbio da se izjasni o francuskom predlogu o formiranju "humanitarnih koridora" za dostavljanje pomoći stanovnicima Sirije, ali je dodao da je otvoren za dijalog.

"Nije bilo konkretnih razgovora o francuskoj inicijativi. Ono što su rekli, nije ništa konkretno za sada", kazao je agenciji Interfaks pomoćnik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov.

Međunarodna zajednica je podijeljena po pitanju Sirije. Moskva i Peking su se u dva navrata usprotivili usvajanju rezolucije u Savjetu bezbjednosti kojom se osuđuje sirijski režim.

Međutim, kako je rekao Žipe, "nije riječ o prihvatanju političkog statusa kvo u Siriji i zato želimo da radimo sa Arapskom ligom kako bismo sproveli plan o političkoj tranziciji" koji predviđa prebacivanje vlasti na potpredsjednika i formiranje koalicione vlade.

Žipe je takođe istakao značaj prvog sastanka Grupe prijatelja sirijskog naroda, 24. februara u Tunisu, na kojem će biti riječi o tom planu.

Francuski ministar je pomenuo i mogućnost slanja specijalnog izaslanika UN koji bi imao ulogu posrednika i bio u vezi sa Arapskom ligom. "Ako se Ban Ki Mun opredijeli za taj pravac, mi ćemo ga podržati", dodao je Žipe.

Generalna skupština UN treba da danas glasa o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje represija u Siriji, samo nekoliko dana nakon đto je taj tekst blokiran u Savjetu bezbjednosti UN.

Najmanje 22 mrtva u današnjim sukobima u Siriji

Najmanje 22 osobe ubijene su danas u Siriji gdje je vojska bombardovala pobunjenička sela u provincijama Homs i Hama i sukobila se sa nekadašnjim pripadnicima vojske u Deri, drugom po veličini uporištu pobunjenika.

"Najmanje 10 bivših vojnika uključujući i oficire, i četiri civila ubile su vojne snage režima koje su napale mjesto Kafrnbuda" u provinciji Hama, saopštila je sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U istoj provinciji, nekadašnji vojnici ubili su četiri pripadnika snaga režima u napadu na barikadu na putu Tibet al Imam-Suran, dodaje ta nevladina organizacija.

Prema toj organizaciji, vojska je takođe ušla u sam grad Hamu, simbol pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada.

U Deri, na jugu Sirije, jedan civil je ubijen u svojoj kući, a tri vojnika su poginula u sukobu bivših i sadašnjih pripadnika vojske.

Prema izjavama pobunjenika, u Deri je došlo do eskalacije situacije, od jutros se čuju pucnji i eksplozije.

Istovremeno, vladine snage su nastavile da bombarduju Homs koji je pod opsadom od 4. februara.

Prorežimski dnevnik Al-Vatan piše da je vojska pronašla u Homsu "tragove terorista" kako ih Asad od početka protesta naziva i optužuje ih kao "naoružane grupe" koje stoje iza nasilja odbijajući da prizna da je riječ o narodnoj pobuni.

Snage su "uspjele da ubiju najmanje 10 naoružanih muškaraca", piše taj dnevnik koji ne precizira kada se dogodio napad.

Galerija

Bonus video: