Počele probe prvog kineskog nosača aviona domaće proizvodnje

Kina ima najveću ratnu mornaricu u svijetu po broju brodova, ali daleko zaostaje po tehnologiji i borbenim sposobnostima.
66 pregleda 1 komentar(a)
kineski nosač aviona, Foto: Reuters
kineski nosač aviona, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2018. 08:48h

Prvi kineski nosač aviona potpuno domaće prozvodnje isplovio je danas na probu na moru.

Taj brod koji još nema naziv, isplovio je iz luke Dalianu, na sjeveru Kine, radi "provjere pouzdanosti i stabilnosti pogona i drugih sistema", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vlasti Kine su naredile svim brodovma da se udalje iz pomorskog prostora gdje će se proba obavljati do petka.

Nosač aviona od 50.000 tona vjerovatno će biti zvanično isporučen do 2020. godine, pošto se opremi u cjelini.

Novi brod zasnovan je na nekadašnjoj sovjetskoj "klasi Kuznjecov", s paraboličnom palubom za uzlijetanje, nalik skijaškoj skakaonici.

Brod pokreće konvencionalna parna turbina na naftu.

Prvi kineski nosač aviona, "Liaoning", stigao je u Kinu 1. oktobra 2011. godine iz Ukrajine, ali to je bilo samo prazno korito. Stavljen je u službu 2012. godine zajedno s flotom kineskih lovačkih aviona "J-15".

Izvještaji državnih medija kažu da Kina planira izgradnju nosača aviona na nuklearni pogon.

Kina ima najveću ratnu mornaricu u svijetu po broju brodova, ali daleko zaostaje po tehnologiji i borbenim sposobnostima.

Kineska ratna mornarica je masivno raspoređena tamo gdje Kina tvrdi da ima posjede, mada joj to osporavaju i susjedi i meunarodno pravo: u skoro čitavom Južnokineskom moru, kao i u djelovima Tihog i Indijskog okeana. Kina je prošle godine uspostavila i svoju prvu vojnu bazu u inostrastvu, u Džibutiju, na istoku Afrike, gdje su stalno prisutne i flote SAD, Japana i nekoliko evropskih zemalja.

Bonus video: