Kinezima rastu plate, minimalac oko 185 eura

Izgleda da su vremena kada je Kina bila zemlja s najnižim platama prošla. Kinesko ministarstvo za rad navodi kako su plate u prošloj godini širom zemlje povećane za 20 posto
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 17:25h

Brojni radnici o ovakvim povećanjima plate mogu samo da sanjaju: 1. januara prošle godine lokalna vlada kineskog glavnog grada je donijela odluku o povećanju minimalne plate za 8,6 posto.

Od 1. februara ovaj primjer slijedi i industrijsko područje na jugu Kine Šenzen. Tako je donja granica, kada ja riječ o platama u ovoj zemlji, podignuta na 1.500 juana što je oko 185 eura.

Nedostatak radne snage

Plate u Kini iznenađujuće brzo rastu. Prema podacima Ministarstva za rad i socijalno staranje plate su širom zemlje prošle godine porasle za oko 20 posto. Glavni razlog je rastući nedostatak radne snage u Kini, kaže stručnjak za kinesko tržište rada Liu Kaiming sa Instituta "Contemporary Observation" iz Šenzena. "Vidi se da od 2004. godine glavnu radnu populaciju čine ljudi koji su rođeni nakon 1980. godine. Ali zbog rigoroznog plana rađanja opada broj radne snage."

Nedostatak radne snage posebno je primjetan u sektoru s nižim platama. U tekstilnoj industriji, ali i u industriji igračaka, sve više preduzeća se, zbog plata koje rastu, odlučuje da proizvodnju prebaci u Vijetnam, Kambodžu ili Bangladeš. Vrijeme u kojem je Kina bila zemlja s najnižim platama je očito prošlo. Kinesko vodstvo aktivno podržava rast plata.

"Made in America" - ponovo

Najnoviji trend je čak zaustavio dugogodišnji egzodus američkih preduzeća u Kinu. "Boston Consulting Groupe" je u decembru prošle godine objavio izvještaj pod nazivom "Made in America, again".

U toj studiji se navodi da američka industrija za domaće tržište ponovo sve više proizvodi u Sjevernoj Americi. Osnovni razlog za to leži u činjenici da porast produktivnosti ne može biti kompenzovan u Kini zbog sve većih plata. Nasuprot tome u SAD-u se smanjuju plate i istovremeno raste produktivnost. Svemu ovome možemo dodati i činjenicu da vrijednosti kineskog juana raste u odnosu na slabi dolar.

Hal Sirkin, autor pomenute studije "Made in America, again", računa sa tim da će troškovi proizvodnje u Kini do 2015. godine kod velikog dijela proizvoda biti samo još deset posto manji nego u SAD-u.

U Njemačkoj industriji ovakav trend kao u američkoj nije primjetan, kaže Aleksander Valdman iz Odbora za azijsko-pacifičko područje pri Udruženju njemačkih industrijalaca. Naprotiv, njemačka preduzeća proizvode u Kini u osnovi na području visokih tehnologija i shodno tome ionako moraju plaćati velike lične dohotke. Za ova preduzeća kvalifikovanost radne snage igra veću ulogu od pitanja visine plate, kaže Valdman.

Bonus video: