NEUSPJEH ZA SADA...

Arapska liga odlučuje o nastavku misije, u Siriji nasilje

Ministri spoljnjih poslova arapskih zemalja sastaće se u nedjelju u Kairu kako bi odlučili hoće li produžiti jednomjesečni mandat posmatračima koji je istekao u četvrtak.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 04:11h

Dva dana prije nego što će Arapska liga odlučiti hoće li zadržati posmatrače u Siriji iako nisu zaustavili krvoproliće, najmanje je šest osoba ubijeno u toj zemlji a tijela šest drugih ubijenih predana su porodicama, javljaju aktivisti.

Pripadnici sirijskih snaga sigurnosti raspoređeni su u velikom broju u gardovima u kojima bukte nemiri kako bi suzbili proteste protiv predsjednika Bašara al-Asada koji često izbijaju petkom nakon muslimanske molitve, rekli su aktivisti. Pristalice sirijskog predsjednika demonstrirali su u Damasku.

Od dolaska arapskih posmatrača u Siriju, koji treba da nadziru prekid nasilja, ubijene su stotine ljudi.

Ministri spoljnjih poslova arapskih zemalja sastaće se u nedjelju u Kairu kako bi odlučili hoće li produžiti jednomjesečni mandat posmatračima koji je istekao u četvrtak.

Pristalice sirijskog predsjednika kažu da je misija donekle smanjila nasilje, ali kritičari tvrde da je njihovo prisustvo samo osiguralo diplomatsko pokriće za Asadovo suzbijanje protesta u kojima je prema Ujedinjenim nacijama do sada ubijeno više od 6000 ljudi.

Očekuje se da sudanski general Muhamed al-Dabi, vođa posmatračke misije, odleti u subotu u Kairo, sjedište Arapske lige, kako bi podnio izvještaj o tome šta je njegov tim od 165 članova vidio od razmještanja 26. decembra.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je u obračunima u petak u Siriji ubijeno petoro civila i jedan oficir snaga sigurnosti u Deri, vjerovatno zato što je promijenio stranu na kojoj će se boriti. U sjeverozapadnoj pokrajini Idlib snage sigurnosti su porodicama predale šest tijela osoba koje su nestale prije dva dana.