Kubanski disident umro od posljedica štrajka glađu

Preminuli zatvorenik je bio smješten u samicu pod teškim uslovima, koji su, uz štrajk glađu, izazvali ozbiljne zdravstvene probleme
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 11:33h

Disident Vilmar Viljar Mendosa, koji je izdržavao zatvorsku kaznu na istoku Kube, umro je juče od posljedica 56-dnevnog štrajka glađu.

Opozicioni aktivisti smatraju odgovornom kubansku vladu, saopštili su danas aktivisti za ljudska prava.

Kubanski borac za ljudska prava Elisardo Sančes je izjavio da je Mendosa (31) stupio u štrajk glađu ubrzo pošto je, kao aktivni disident od prošlog ljeta, uhapšen u novembru i osuđen na četiri godine zatvora zbog neposlušnosti, pružanja otpora i zločina protiv države.

Preminuli zatvorenik je bio smješten u samicu pod teškim uslovima, koji su, uz štrajk glađu, izazvali ozbiljne zdravstvene probleme u bolnici u gradu Santijago de Kuba.

Tamo je premješten kada mu se stanje pogoršalo, rekao je Rojtersu Sančes, član kubanske Komisije za ljudska prava.

"Mi smatramo kubansku vladu apsolutno odgovornom za njegovu smrt, jer je on umro dok je bio pod njenom nadležnošću, i vjerujemo da je riječ o još jednom smrtnom ishodu koji se mogao izbjeći", kazao je Sančes.

Još jedan disident u zatvoru, Orlando Sapata Tamajo, umro je u februaru 2010. pošto je 85 dana štrajkovao glađu, čime je Kuba izazvala međunarodnu osudu.

Kubanska vlada se još nije oglasila u vezi sa Mendosinom smrću.

Bonus video: