Vanredno stanje na sjeveru Nigerije

Novo nasilje u Nigeriji usledio je nakon niza napada izvedenih u vrijeme Božića, koje je, kako se smatra, izvela islamistička sekta Boko Haram
0 komentar(a)
Gudlak Džonon, Foto: Beta/AP
Gudlak Džonon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.12.2011. 18:19h

Predshednik Nigerije Gudlak Džonatan proglasio je danas vanredno stanje u sjevernom dijelu zemlje, zbog sukoba koje su izazvali islamisti, i najavio da će u tim oblastima zatvoriti sve granice sa susjednim zemljama.

"Proglašavam vanredno stanje u sljedećim oblastima", rekao je Džonatan na državnoj televiziji, a zatim naveo regione u kojima je uvedena ta mjera.

"Privremeno zatvaranje naših granica u područjima pogođenim nasiljem je samo privremena mjera, uvedena zbog trenutne loše bezbjednosne situacije i biće ukinuta čim se ona normalizuje", dodao je Džonatan, a prenosi Rojters.

Novo nasilje u Nigeriji usledio je nakon niza napada izvedenih u vrijeme Božića, koje je, kako se smatra, izvela islamistička sekta Boko Haram, i u kojima je ubijeno najmanje 49 ljudi.

Najveći broj žrtava tada je stradao ispred jedne katoličke crkve u blizini prijestonice Abudže, a nakon ovih napada strahovalo se od odmazde pripadnika hrišćanske populacije.

Nigerija, najmnogoljudnija afrička zemlja, podijeljena je na većinski muslimanski sjever i hrišćanski jug.

U napadima za koje se sekta Boko Haram tereti samo ove godine ubijeno je nekoliko stotina ljudi, a nigerijske snage bezbjednosti su pod sve većim pritiskom da zaustave akcije ove grupe.

Bonus video: