Ron Pol: Sankcije Iranu su objava rata, trebalo bi da gledamo svoja posla

Ron Pol je uz Mita Romnija glavni kandidat republikanaca za predsjednika SAD
0 komentar(a)
Ron Pol, Foto: Timesonline.typepad.com
Ron Pol, Foto: Timesonline.typepad.com
Ažurirano: 30.12.2011. 17:38h

Sankcije protiv Irana su objava rata i mogle bi da dovedu do pravog rata, izjavio je republikanski kandidat za predsjednika SAD Ron Pol.

On je dodao i da bi najavljena blokada Hormuza, moreuza koji Persijski zaliv povezuje sa Arapskim morem, odnosno Indijskim okeanom, bila logična mjera kojoj bi Iran bio primoran da pribjegne u slučaju američkih sankcija na iransku prodaju nafte.

Kroz moreuz Hormuz prolazi oko 17 odsto svjetske nafte ili oko 15,5 miliona barela dnevno, pa bi iranska blokada ozbiljno pogodila svjetsko tržište.

Kongresmen iz Teksasa smatra da bi Amerika trebalo da gleda svoja posla i da onda ne bi bilo prijetnje novim ratom.

Hormoški moreuz

„Ako dođe do zatvaranja Hormuza, sve bi moglo da se svali na naša pleća. Šta ako se cijena nafte duplira u sljedećih mjesec-dva?, rekao je Pol pristalicama okupljenim na predizbornom skupu u Ajovi.

Republikanski predsjednički kandidati prethodnih dana oštro su napali Pola zbog njegovih stavova u vezi sa američkom spoljnom politikom.

Glavni suparnici Mit Romni i Njut Gingrič smatraju da bi Polova izolacionistička i neintervencionistička politika mogla da šteti interesima SAD.

Teksaški kongresmen, međutim, vjeruje da se tom politikom vraća korenima Republikanske partije i da je potrebno rješavati probleme nezaposlenosti i prevelike administracije u Vašingtonu, a ne izvoditi vojne intervencije širom svijeta.

Prvi preliminarni izbori u Ajovi 3. januara pokazaće ko ima naklonost republikanskih birača, a prema posljednjim anketama vodi se „mrtva trka" između Pola i bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija.

Bonus video: