Kočije Tutankamona nada u povratak turista

Tutankamonova grobnica otkrivena 1922. jedinstveno je otkriće među faraonskim grobnicama u Dolini kraljeva u Luksoru zbog obilja luksuznih predmeta koji su u njoj pronađeni
284 pregleda 0 komentar(a)
Tutankamon, Foto: Reuters
Tutankamon, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2018. 14:42h

Kočije egipatskog faraona Tutankamona preseljene su u novi muzej nedaleko od piramida, a koji bi, kako se nadaju vlasti, trebalo da vrati turiste u Egipat.

Kočije, izrađene od libanskog kedra i životinjske kože, bile su izložene u vojnom muzeju u Kairu od 1987. godine.

Međutim, vlasti zadužene za brigu o antičkoj baštini odlučile su da sve predmete pronađene 1922. godine u grobnici mladog kralja u Luksoru izlože zajedno u Velikom egipatskom muzeju u Kairu.

"Vojne kočije koje su danas stigle iz vojnog muzeja su šeste Tutankamonove kočije", rekao je upravnik muzeja Tarek Sajed Tafik.

Svih šest kočija bilo je pronađeno u Tutankamonovoj grobnici.

Neke su bile namijenjene svečanim izlascima, druge za lov, a ratne kočije bile su lakše i brže od ostalih, prenosi agencija Hina.

"Prvi put će unutar Velikog egipatskog muzeja sve kočije biti izložene zajedno", rekao je Tafik.

Tutankamon je postao faraon još kao dječak i vladao je Egiptom deset godina do smrti u 19. godini, negdje 1324. prije Hrista.

Novi muzej nalazi se iza Velikih piramida u Gizi i trebalo bi da postane najveći arheološki muzej na svijetu.

Turistički sektor jedan je od glavnih izvora deviznog priliva u Egiptu koji pokušava da oporavi svoju privredu nakon Arapskog proljeća 2011. godine, pokreta kojim je srušena višedecenijska vladavina predsjednika Hosnija Mubaraka.

Vlada navodi da su turisti počeli da se vraćaju u Egipat i objavila je u januaru da je broj turista u 2017. dostigao broj od 8,3 miliona, što je 54 odsto više u poređenju sa 2016. godinom, ali daleko ispod 14,7 miliona u 2010. godini, prije prodemokratske pobune.

U Tutankamonovoj grobnici nema skrivenih soba, ni stepenica

Istraživanje italijanskih arheologa pokazalo je da u Tutankamonovoj grobnici nema skrivenih komora, objavio je egipatski ministar za starine.

"Radarski snimci grobnice potvrdili su da nema komora, vrata ili stepenica", rekao je Mostafa Vaziri.

To opovrgava teoriju da se unutar ili pokraj Tutankamonove grobnice nalaze prolazi ili prostorije, dodao je.

Britanski egiptolog Nikolas Rivs ranije je rekao da detaljne fotografije i snimci sjevernog zida grobnice upućuju na postojanje otvora u novu komoru.

Rivs je sugerisao da bi moglo da se radi o grobnici kraljice Nefertiti, žene Tutankamonovog oca, faraona Akhenatena.

Tutankamon je bio jedan od posljednjih kraljeva iz 18. dinastije.

Njegova grobnica otkrivena 1922. jedinstveno je otkriće među faraonskim grobnicama u Dolini kraljeva u Luksoru zbog obilja luksuznih predmeta koji su u njoj pronađeni.

Za razliku od većine drugih grobnica, Tutankamonov grob nije bio opljačkan.

Bonus video: