Protest majki koje traže da doje na javnom mjestu

"Pokažimo im koliko su mama uvrijedile ovim. Mi imamo pravo da idemo u kupovinu i da hranimo našu djecu", piše na Facebook stranici
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 07:56h

Američki lanac robnih kuća "Target" susrešće se naredne sedmice sa akcijom majki koje su ljute jer im nije dozvoljeno da na javnom mjestu u tim trgovinama doje svoje bebe, što prema zakonima SAD imaju pravo.

Akciju je pokrenula Mišel Hikman iz Hjustona, koja je nedavno bila izložena neprijatnostima nakon što je u jednoj robnoj kući "Targeta" željela da podoji svoju bebu.

Kada sam počela da dojim svoju bebu, prišle su mi dvije prodavačice i rekle mi da moram da se pomjerim u kabinu za presvlačenje.

Ovo nije prvi put da se robne kuće "Target" susreću sa optužbama da ne dozvoljavaju majkama da doje

"Jedna od njih mi je čak prijetila da ću dobiti prijavu za remećenje javnog reda i mira", ispričala je majka iz Hjustona.

Kada je Hikmanova nakon toga nazvala kompaniju "Target" da bi se požalila, predstavnica koja se nije predstavila rekla joj je da, iako je pravo žena da doje na javnom mjestu, to ne znači da treba da idu okolo i razmeću se time.

Majka iz Hjustona je tada odlučila da cijela priča ne ostane na tome i obratila se Fondaciji "Najbolje za bebe", koja je najavila za 28. decembar akciju dojenja u robnim kućama "Targeta" širom Amerike.

Tada će se širom SAD u prodavnicama "Targeta" okupiti majke koje podržavaju akciju i javno će dojiti svoju djecu. Hikmanova je oformila i grupu na Fejsbuku, koja već ima više od 2.600 članova.

"Pokažimo im koliko su mama uvrijedile ovim. Mi imamo pravo da idemo u kupovinu i da hranimo našu djecu. Javno ponižavanje zbog toga više nećemo trpjeti", piše na Facebook stranici.

Ovo nije prvi put da se robne kuće "Target" susreću sa optužbama da ne dozvoljavaju majkama da doje; slični slučajevi su zabilježeni 2006. u Mineapolisu i 2009. u Mičigenu.

Fondacija navodi da gotovo 70 odsto majki doji svoje bebe u trenutku izlaska iz porodilišta, ali tri mjeseca kasnije doji ih samo 50 odsto

Međutim, Fondacija "Najbolje za bebe" tvrdi da se zaposleni u "Targetu" ne pridržavaju ovih korporacijskih pravila i zato su ponudili upravi robnih kuća da im dostave materijal o dojenju kojim će edukovati svoje zaposlene.

Istraživanja su pokazala da dojenje beba, pored alergija, sprečava astmu i infekcije respiratornih organa kod novorođenčadi.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi dojenje moglo da spasi život više od 13 miliona djece u svijetu kada bi se majke obučile kako da doje bebe, uprkos eventualnim prolaznim problemima koji se ponekad javljaju u toku dojenja u prvim mjesecima života bebe.

Fondacija navodi da gotovo 70 odsto majki doji svoje bebe u trenutku izlaska iz porodilišta, ali tri mjeseca kasnije doji ih samo 50 odsto.

Šest mjeseci po izlasku iz porodilišta samo 20 odsto majki bebu hrani svojim mlijekom, a svega oko 10 odsto ih doji do godinu dana starosti djeteta.

Bonus video: