Palestinska zastava podignuta u sjedištu UNESKO-a

Crveno-crno-zelena zastava je istaknuta uz radosne uzvike na ceremoniji održanoj uprkos kiši
111 pregleda 0 komentar(a)
Palestina, Foto: Rojters
Palestina, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.12.2011. 13:34h

Palestinci su danas podigli svoju zastavu u sjedištu Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESKO, u Parizu, što se smatra simboličnim podstrekom na putu ka nezavisnoj državi.

Crveno-crno-zelena zastava je istaknuta uz radosne uzvike na ceremoniji održanoj uprkos kiši.

Ceremoniji, na kojoj je svirana palestinska himna, prisustvovao je palestinski predsjednik Mahmud Abas.

"Predsjednik Abas želi da pokaže važnost koju pridaje UNESKO-u", rekao je jedan palestinski diplomata, naglasivši da je ovo prvi put da se zastava Palestinaca vijori u sjedištu jedne institucije UN.

UNESKO je saopštio da je isticanje zastave simbolična ceremonija da se označi prijem Palestine u organizaciju.

Ceremoniji je prisustvovao palestinski predsjednik Mahmud Abas

To se dešava svaki put kada se primi novi član. Palestina je 195- ti član UNESKO-a, a primljena je velikom većinom glasova 31. oktobra.

To je navelo SAD da ukine fondove agenciji. Izraeal je takođe suspendovao svoj doprinos i najavio ubrzanje širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zamrzavanje fondova SAD uskratilo je UNESKO-u 22 posto budžata, 65 miliona dolara ove godine, a sljedeće će nedostajati 143 miliona dolara.

To je navelo generalnog direktora agencije Irinu Bokovu da najavi drastičnu štednju, iako su neke zemlje obećale izuzetan doprinos, uključujući Indoneziju i Gabon.

Izrael je sa svoje strane takođe zamrznuo transfer novca od poreza koje ubira u ime Palestinske uprave

Izrael je sa svoje strane takođe zamrznuo transfer novca od poreza koje ubira u ime Palestinske uprave, ali je kasnije, suočen s međunarodnim kritikama, predao taj novac.

Palestinska strana takođe nastoji da dobije puno članstvo u UN ali je Vašington zaprijetio da će staviti veto, zalažući se za obnovu pregovora s Izraelom.

Da bi bili primljeni u svjetsko tijelo, Palestincima je potrebno devet od ukupno 15 glasova članica Savjeta bezbjednosti UN. Abas je nedavno ponovio da će nastaviti kampanju za puno članstvo.

On će se kasnije danas sastati sa francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem, a potom ide u Brisel.