Nakon 9 godina

Trupe SAD se povlače iz Iraka do Nove godine

Iz Iraka će se povući 8.000 vojnika i 5.000 američkih civila, uglavnom biznismena koji su privredno sarađivali sa Irakom
0 komentar(a)
Nuri Al Maliki Barak Obama, Foto: Reuters
Nuri Al Maliki Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2019. 09:50h

Američke trupe će se, nakon skoro devet godina, povući iz Iraka do kraja 2011. najavio je predsjednik SAD Barak Obama, ocijenivši da Amerikanci ostavljaju Irak kao suverenu i demokratsku zemlju.

Obama je u Vašingtonu, nakon susreta sa iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem, rekao da Irak u SAD ima snažnog i trajnog partnera, i da se odnosi dve države baziraju na jednakim partnerskim odnosima.

Odluku predsjednika Obame o povlačenju trupa SAD iz Iraka pozdravila je američka javnost, što potvrđuje i činjenica da polovina birača suparničke Republikanske partije podržava Obamino upravljao iračkom krizom.

Do 31. decembra ove godine iz Iraka će se povući 8.000 vojnika i 5.000 američkih civila, uglavnom biznismena koji su privredno sarađivali sa Irakom.

"Novi dan je ispred nas i nemojmo nikada da zaboravimo one brojne Iračane koji su nastradali posljednjih godina, 4,500 američkih vojnika koji su dali svoje živote i desetine hiljade ranjenih", rekao je Obama

Iračke vlasti su pozdravile najavljeni odlazak trupa SAD, međutim, procjenjuje se da se mogu javiti ozbiljni bezbjednosni rizici nakon toga.

Američke vlasti strahuju da bi iračka teritorija mogla da postane mjesto utočišta za mnogobrojne pripadnike Al kaide iz regiona, kao i druge islamske ekstremiste.

Strahuje se, takođe, i od uticaja Irana, sa kojim su odnosi maksimalno zahladili nakon najnovije nuklearne krize.

Irački premijer je nakon susreta sa Obamom, reporterima u Bijeloj kući rekao da njegova zemlja podržava politiku nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih, kao što ne dozvoljava ni da se drugi miješaju u unutrašnja iračka pitanja.

On je rekao i da sa američkim zvaničnicima vodi razgovore o broju ljudi i veličini ambasade SAD u Bagdadu.

Obama je istakao da Amerikanci ne odlaze "neodgovorno" iz Iraka, i da je siguran da ostavljaju demokratsku i suverenu zemlju.

"Rat se završava. Novi dan je ispred nas i nemojmo nikada da zaboravimo one brojne Iračane koji su nastradali posljednjih godina, 4,500 američkih vojnika koji su dali svoje živote i desetine hiljade ranjenih. Dužni smo zbog svih njih da izgradimo novu budućnost, vrijednu njihovog žrtvovanja", zaključio je Obama.