UNESCO primio Palestinu

Na sastanku Generalne konferencije UNESCO- a 107 članova je glasalo za, 14 protiv, a 52 su bila uzdržana
0 komentar(a)
Palestina, Foto: Rojters
Palestina, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.10.2011. 18:04h

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UN (UNESCO), sa sjedištem u Parizu, donijela je odluku o prijemu Palestinca i to kao njenog punopravnog člana, što će, smatra se, biti podstrek njihovom zahtjevu za priznanjem države u UN.

Na sastanku Generalne konferencije UNESCO- a 107 članova je glasalo za, 14 protiv, a 52 su bila uzdržana.

Protiv učlanjenja Palestinaca, između ostalih, glasale su SAD, Kanada i Njemačka, a među onima koji su bili za su Brazil, Rusija, Kina, Indija, Južna Afrika i Francuska. Velika

Britanija se uzdržala od izjašnjavanja, prenio je Rojters.

Za prijem u UNESCO bio je potreban 81 glas, s obzirom na to da su se izjašnjavali predstavnici 173 zemlje članice.

"Da dugo živi Palestina"

Nakon glasanja čulo se glasno odobravanje, a neko je na francuskom uzviknuo: "Da dugo živi Palestina".

UNESCO je prva organizacija UN kojoj su Palestinci težili da se pridruže otkako je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. septembra zvanično predao zahtjev za punim članstvom u UN.

Prijem u UNESCO Palestinci će smatrati moralnom pobjedom u svom nastojanju da postanu i punopravan član UN .

S druge strane njihov prijem bi mogao da košta UNESCO ako SAD ostvare prijetnju i obustave finansiranje. Sa 80 miliona dolara godišnje oni finansiraju 22 odsto fondova UNESCO-a.

Izrael je unapred upozorio da bi prijem Palestinaca bio ravan politizaciji UNESCO-a, a izraelski mediji spekulišu da bi im mogao nametnuti sankcije.

SAD smatraju da će članstvo u UNESCO-u nanijeti štetu naporima na obnovi pregovora s Izraelom. Glasanje ima samo simbolično značenje jer pitanje granica moguće palestinske države , bezbjednosni problemi i ostali nesporazumi ostaju nerazriješeni, navodi AP.

Zahtjev za punim članstvom u UN još nije razmatran, a SAD su najavile veto u Savjetu bezbjednosti. To je Palestince navelo da traže članstvo u drugim telima UN.

Palestinci će formalno postati članovi kada potpišu povelju o osnivanju UNESCO-a.

Izrael odbacio odluku UNESCO-a o prijemu Palestinaca

Izrael je odbacio odluku UNESCO-a da primi Palestinace u tu organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu i upozorilo da će zbog toga biti narušeni napori za obnovu bliskoistočnih mirovnih pregovora.

"To je unilateralan manevar koji neće donijeti promjenu na terenu, već još više udaljuje mogućnost za mirovni sporazum", navedeno je u saopštenju izraelskog ministarstva.

U saopštenju se ističe da "ta odluka neće pretvoriti Palestinsku upravu u pravu državu, već postavlja nepotrebno breme na putu obnove pregovora".

Nakon odluke da se primi Palestina kao regularni član UNESCO-a, država Izrael će,kako se navodi, razmotriti svoje dalje korake u saradnji s tom organizacijom.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman izjavio je nešto ranije da Izrael mora da razmotriti prekid odnosa sa Palestinskom upravom.

"Moje preporuke će biti vrlo jasne. Moramo izmeriti prekidanje svih veza s Palestinskom upravom. Ne možemo nastaviti da prihvatamo unilateralne poteze uvek iznova", kazao je on.

Bonus video: