Snježna oluja u SAD: Troje mrtvih, 2,3 miliona bez struje, otkazano 1.000 letova

Meteorolozi javljaju da će se oluja tokom sljedećih dana pogoršavati i pozivaju ljude na oprez
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 13:36h

U snježnoj oluji koja je zahvatila istok SAD-a poginulo je najmanje troje ljudi, a više od 2,3 miliona je ostalo bez struje.Vanredno stanje je proglašeno u Nju Džersiju, Konektikatu, Masačusetsu i djelovima Jujorka, prenosi AP.

Snježna oluja, neuobičajena za ovo doba godine, pogodila je gusto naseljeni sjeveroistok Sjedinjenih Američkih Država, gdje je u nekim oblastima palo 30 centimetara snijega.

"Ovo je snažna oluja za oktobar. Obično ne viđamo ovako duboke i snažne oluje", izjavio je juče meteorolog Pol Voker.

Drveće koje tek treba da odbaci lišće savilo se pod teretom snega, usljed čega je nastao prekid struje kod više hiljada domaćinstava, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Vlasti u Konektikatu i Nju Džersiju su upozorile na mogući dugotrajan nestanak električne energije.

Lokalne vlasti javljaju da je muškarac (84) iz Pensilvanije poginuo nakon što je na njegovu kuću palo stablo u subotu poslijepodne. Policija navodi da je muškarac odmarao u dnevnoj sobi. Na mjestu je ostao mrtav.

Drugi muškarac poginuo je u Konektikatu, a u Springfildu je poginuo mladić (20) koji je ignorisao policijske blokade i uhvatio metalnu šipku na željezničkoj pruzi koja je bila pod naponom.

Zbog oluje je otkazano i više od 1.000 letova iz SAD-a. Meteorolozi javljaju da će se oluja tokom sljedećih dana pogoršavati i pozivaju ljude na oprez. Kažu da je oluja pogodila područje na kojem živi najmanje 60 miliona ljudi.

Sve je počelo kao kiša

Iako snijeg u oktobru nije bez presedana, ova oluja, koja je počela kao kiša koja se pretvorila u snijeg kako su temperature padale, mogla bi da postavi novi rekord.

Najveće snježne padavine zabilježene su u gradovima Hartford, Kontektikat, Alentaun, Pensilvanija i Vorčester u Masačusetsu.

U gradu Alentaunu prvi snijeg obično pada oko 5. decembra, saopštila je Meteorološka agencija, dodajući da žitelji Bostona prve pahulje vide krajem novembra, dok to isto zadovoljstvo građani Njujorka i Filadelfije imaju tek sredinom decembra.

Demonstranti "Okupirajmo Vol Strit"

Prema prognozama meteorologa, čak 30 santimetara snega se očekuje u djelovima Konetikata i Nju Džersija.Veći dio tog područja pogodio je u avgustu uragan Ajrin, koji je odnio više od 40 života, a milioni domaćinstava su ostali bez struje, mnoge kuće su uništene i zabilježene su rekordne poplave.

Galerija

Bonus video: