Meksiko među najopasnijim zemljama za novinare

Druga udruženja za zaštitu novinara stavljaju Meksiko na treće mjesto, dok su ispred Pakistan i Irak
0 komentar(a)
masovna grobnica Meksiko, Foto: France 24
masovna grobnica Meksiko, Foto: France 24
Ažurirano: 25.10.2011. 07:57h

Meksiko je peta najopasnija zemlja na svijetu za rad novinara - od 2000. ubijeno je 70 novinara.

U danas objavljenom zajedničkom izvještaju Ujedinjenih nacija i Panameričke komisije za ljudska prava se navodi da je ove godine u Meksiku stradalo 13 novinara.

Ono što povezuje sva ta ubistva iako, izvedena na različite načine, jeste bespoštedni rat među meksičkim narko-kartelima.

Predstavljajući izvještaj, specijalni izvjestilac za slobodu izražavanja u Savjetu UN za ljudska prava Frank La Ri nije precizirao koje su četiri zemlje opasnije za novinare od Meksika.

Međutim, druga udruženja za zaštitu novinara stavljaju Meksiko na treće mjesto, dok su ispred Pakistan i Irak. Među najopasnijim zemljama za novinare je i Honduras.

Predstavnica Panameričke komisije za ljudska prava Katalina Botero pozvala je meksičke vlasti da usvoje plan o zaštiti novinara.

I dok pomoćnik meksičkog šefa diplomatije Felipe de Hesus Samora tvrdi da je vlada već preduzela korake kako bi zaštitila novinare, glavni urednik lista El Universal Roberto Rok tvrdi da dekret o bezbjednosti novinara koji su vlasti usvojile prošle godine nije dao željene rezultate.

Prema zvaničnim podacima, najmanje 35.000 ljudi je stradalo od 2006. u nasilju vezanom za borbu oko prevlasti među narko-kartelima.

Te godine predsjednik Felipe Kalderon je pokrenuo opsežnu akciju protiv organizovanog kriminala.

Lokalni mediji i neke nevladine organizacije iznose podatak da je u tom periodu stradalo 40.000 ljudi, međutim, vlasti od decembra prošle godine nisu iznosili nove podatke.

Bonus video: