Američki agenti spriječili napade iranskih terorista

Agenti FBI-a i DEA-e osujetili su teroristički napad koji su, kako navode američki istražitelji, pripremali Iranci. Namjera im je bila da ubiju ambasadora Saudijske Arabije u SAD-u Adela Al-Džubeira.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 14:56h

U čitavom planu najbitniji dio je bio da se ubistvo mora izvesti na teritoriji SAD-a, tvrde američki agenti.

Al-Džubeira su namjeravali da ubiju bombom, a na isti način željeli su da napadnu i ambasade Izraela i Saudijske Arabije u Vašingtonu, a razmišljali su i o napadu na ambasade u Buenos Airesu u Argentini.

Osumnjičeni su Mansor Arbabsiar i Golam Šakuri - oba porijeklom iz Irana - piše u krivičnoj prijavi saveznog suda u Njujorku, navodi Rojter.

Arbabsiar, naturalizovani američki državljanin, uhapšen je krajem septembra. Šakuri je još uvijek na slobodi.

Prema sudskim dokumentima Šakuri je identifikovan kao član jedinice "Quds", ogranka iranske Islamske revolucionarne garde.

On je u julu i avgustu tajnom agentu DEA platio 100.000 dolara za ubistvo saudijskog ambasadora.

Arbabsiar je uhapšen krajem prošlog mjeseca u Njujorku na aerodromu Džon F. Kenedi. Nakon hapšenja, prema sudskim spisima, sve je priznao.

Američki državni tužilac Erik Holder saopštio je da je plan zamišljen, finansiran i usmjeren iz Irana i to od frakcije tamošnje vlade. Nazvao ga "nedopustivim kršenjem" američkih i međunarodnih zakona.

" SAD će ostati pri stavu da je Iran odgovoran za ovu zavjeru - kazao je Holder i dodao da će se Bijela kuća sastati s predstavnicima FBI-a i DEA-e prije objavljivanja "budućih poteza" prema Iranu.

" Navodna zavjera o izvođenju terorističkog napada u SAD-u, koja se povezuje s Iranom, je čista laž i fabrikacija. Američka vlada na ovaj način samo želi da skrene pažnju s unutrašnjih problema", saopštio je Ahmadinedžadov portparol, a zavjeru je za "ABC News" demantovao i iranski predstavnik u Vašingtonu koji je tom prilikom odbio da pruži bilo kakve druge informacije.

Direktor FBI-a Robert Miler kazao je da hapšenje osumnjičenih za napad pokazuje da SAD neće tolerisati nikakve pokušaje terorizma na svojoj teritoriji.

Ove zapanjujuće optužbe američkih agenata stigle su nakon dugotrajnih tenzija na relaciji Irana, SAD-a i Saudijske Arabije. Prošle godine je Saudijska Arabija pokušala da oformi savez protiv iranske agresije.

Bonus video: