Nova otpuštanja i pad profita na Vol stritu

Na Vol stritu ponovo dolazi do otpuštanja zbog svjetske ekonomske krize, što prijeti da ugrozi budžetske prihode grada i države Njujork
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 16:15h

Ovakav razvoj situacije ne pogoduje ni gradu ni državi Njujork, jer se njihovi prihodi u velikoj mjeri oslanjaju na finansijsku industriju, rekao je danas finansijski revizor Njujorka, Tomas DiNapoli.

DiNapoli je naveo da je, pošto je između januara 2010. i aprila ove godine na Vol stritu zaposleno još 9.900 ljudi, do avgusta opet otpušteno 4.100, a do kraja 2012. moglo bi otkaze da dobije još gotovo 10.000 ljudi. To bi ukupno broj otkaza u toj industriji od početka ekonomske krize 2008. dovelo do cifre od 32.000.

On je dodao da su firme koje trguju akcijama na njujorškoj berzi u prvom kvartalu ove godine zaradile 9,3 milijarde dolara, ali je u drugom kvartalu došlo do naglog pada profita i on će najverovatnije do kraja godine dostići 18 milijardi dolara, što je za trećinu manje nego u 2010.

Trgovina hartijama od vrijednosti činila je prošle godine 14 odsto od ukupnih prihoda države Njujork, a sedam odsto od budžetskih prihoda istoimenog grada.

DiNapoli je ukazao da je do finansijske krize i recesije upravo doveo preveliki rizik u trgovanju na Vol stritu.

"Pravila koja će smanjiti rizik i prije usredsrediti pažnju na dugoročnu profitabilnost nego na kratkoročne ciljeve poboljšaće stabilnost. Uprkos trenutnoj slabosti, industrija hartija od vrijednosti ostaje profitabilna i ključna je komponenta ekonomije grada i države Njujork", poručio je DiNapoli.

Bonus video: