Lavrov: Peking i Moskva će blokirati svaki pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog sporazuma

Iranski nuklearni sporazum iz 2015, koje su velike sile zaključile s Teheranom da spriječe da Iran razvije nuklearno oružje "jedan je od velikih ostvarenja međunarodne diplomatije posljednjih godina", i "svaka revizija tog dokumenta je neprihvatljiva"
2 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2018. 12:57h

Kina i Rusija blokiraće svaki pokušaj sabotaže nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. sa Iranom, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocjenivši "neprihvatljivom" svaku reviziju sporazuma iz koga je američki predsjednik Sonald Tramp prijeti da povuče SAD.

"Postoje pokušaji miješanja sa međunarodnim poretkom od koga zavise UN", rekao je Lavrov poslije sastanka u Pekingu sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem.

Iranski nuklearni sporazum iz 2015, koje su velike sile zaključile s Teheranom da spriječe da Iran razvije nuklearno oružje "jedan je od velikih ostvarenja međunarodne diplomatije posljednjih godina", i "svaka revizija tog dokumenta je neprihvatljiva", rekao je Lavrov.

"Jasno ćemo reći, zajedno sa Kinom, da ćemo blokirati svaki pokušaj sabotaže tih sporazuma koji su bili odobreni rezolucijom UN", rekao je Lavrov.

Lavrov je govorio uoči sastanka Šangajske organizacije za saradnju, foruma koji okuplja četiri zemlje centralne Azije kao i Kinu i Rusiju.

Američki predsjednik Donald Tramp odredio je 12. maj kao krajni datum kada ističe njegov ultimatum evropskim saveznicima da se dogovore s Iranom i da isprave "ogromne propuste" u tom tekstu. Tramp traži više inspekcija i prije svega da se ukine vremenski okvir dat Iranu za isticanje ograničenja prema tom sporazumu, koji je 2025. i 2030.

Evropljani smatraju da je sporazum iz 2015. najbolji način da se spriječi Iran da ponovo počne svoj vojni nuklearni program.

O toj temi će razgovarati francuski predsjednik Emanuel Makron ove nedjelje u Vašingtonu gdje se očekuje da će zatražiti od Trampa da zadrži SAD u sporazumu, smatrajući da nema bolje opcije za iransko nuklearno pitanje.

Bonus video: