Ruski ministar finansija protiv imenovanja Medvedeva za premijera

„On je Putinu blizak koliko i Medvedev. Možda je ovo trka za ulogu premijera”, kazao je Rojtersu Roland Neš
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2011. 20:39h

Ruski ministar finansija pobunio se u nedjelju protiv plana Vladimira Putina da, ukoliko se vrati u Kremlj, imenuje za premijera sadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, najavivši da on neće ući u sastav nove vlade, javio je Rojters.

Strane investitore je uznemirio prijekor Alekseja Kudrina upućen aktuelnom premijeru Putinu koji je najavio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima u martu.

Kudrin, Putinov saveznik koji ima premijerske ambicije, kazao je da je imao „neslaganja“ sa Medvedevim koji bi mogao biti prinuđen da se bori za uspostavljanje premijerskog kredibiliteta nakon što ga je Putin natjerao da se odrekne svog sna o drugom predsjedničkom mandatu.

„Ja sebe ne vidim u novoj vladi”, kazao je Kudrin u Vašingtonu gdje se sastao sa svjetskim političarima.

Ističući razlike sa Medvedevim kada je u pitanju povećanja vojne potrošnje koje je predsjednik podržao, on je kazao: „Smatram da mi neslaganje sa njim neće dozvoliti da uzmem učešće u vladi.“

Kudrin je zadobio poštovanje investitora kao čuvar finansijske stabilnosti uštedivši ogromne prihode od nafte u fondu za crne dane, što je pomoglo Rusiji tokom svjetske ekonomske krize 2008.

On je ovoga mjeseca kazao da želi da bude dio sljedeće vlade ukoliko ona bude usredsređena na reforme, a njegove jučerašnje opaske neće podići povjerenje u rusku ekonomiju nakon pada berzi i rublje protekle nedjelje.

Mnogi investitori smatraju da bi Kudrin, koji je 1990-ih radio sa Putinom u Sankt Peterburgu, a na mjestu ministra finansija se nalazi od 2000, bio najpogodnija ličnost da vodi proreformističku vladu i da je još uvijek moguće da se on nalazi u Putinovim planovima.

„On je Putinu blizak koliko i Medvedev. Možda je ovo trka za ulogu premijera”, kazao je Rojtersu Roland Neš glavni strateg fonda Verno kapital. Kris Vefer, glavni strateg brokerske kuće Trojka dijalog, smatra da Putin voli i Medvedeva i Kudrina, ali da „mora da odluči koji mu od njih dvojice više treba“.

Putin se čini sigurnim da će biti izabran za predsjednika u martu, mada neki Rusi na predloženu razmjenu funkcija između njega i Medvedeva gledaju sa nepovjerenjem. Mnogi su siti Putina, odnosno uskog kruga ljudi oko njega, koji ključne odluke donose u tajnosti.

Iako je popularnost Medvedeva na visokom nivou, nije jasno koliko je jak njegov premijerski potencijal, nakon neuspjeha brojnih reformi koje je obećao da će sprovesti kao predsjednik.

Bonus video: