Svaka dva minuta jedan Kinez pokuša da se ubije

U zemlji od 1,3 milijarde stanovnika svake godine samoubistvo izvrši oko 287.000 ljudi, dok ga oko dva miliona pokuša
0 komentar(a)
kinez puši, Foto: Rojters
kinez puši, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.09.2011. 07:04h

Svaka dva minuta jedna osoba u Kini pokuša samoubistvo, a ova zemlja ima jednu od najviših stopa samoubistava u svijetu, saopštavaju kineski mediji.

U zemlji od 1,3 milijarde stanovnika svake godine samoubistvo izvrši oko 287.000 ljudi, dok ga oko dva miliona pokuša, saopštava kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a prenosi AFP.

Samoubistvo je najčešći uzrok smrti među Kinezima starosti od 15 do 34 godine, a glavni razlozi za to su izuzetan pritisak da se ima dobar uspjeh u školi i nađe posao.

U ruralnim oblastima Kine, stopa samoubistava je tri puta veća nego u urbanim centrima. Seoska područja u ukupnom broju samoubistava u Kini imaju udio od 75 odsto.

Prema pisanju lista "Guangdžou dejli", učestalost samoubistava u Kini se znatno povećala u periodu reformi i procvata domaće privrede.

Britanski medicinski časopis "Lanset" je prije dvije godine objavio da su Litvanija, Finska, Letonija, Madjarska, Kina, Japan i Kazahstan zemlje sa izuzetno visokom stopom samoubistava - preko 20 na 100.000 stanovnika.

U Kini stopa samoubistava prema najnovijim podacima iznosi 22,23 na 100.000.

Bonus video: