Propali pregovori pobunjenika i plemena u Bani Validu

Pregovori o predaji snaga lojalnih Moameru el Gadafiju u gradu Bani Validu su propali i neće biti nastavljani, izjavio je danas glavni pregovarač pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog savjeta Abdulah Kenšil.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 09:01h

"Ostavljam vojnom komandantu da riješi problem", rekao je Kenšil upitan da li će na taj grad, u kome se, kako se vjeruje, krije jedan od Gadafijevih sinova, biti izvršen napad, prenio je AFP.

Nekoliko hiljada pobunjenika drži Bani Valid pod opsadom, a novi konvoj sa opozicionim borcima jutros je stigao na kontrolni punkt koji se nalazi na 70 kilometara od grada.

Jedan od pobunjeničkih komandanata Ismail al-Gitani rekao je da su borci dio veće oružane sile kojom on zapovijeda a kojoj je naređeno da ojača sjeverne prilaze Bani Validu.

Al-Gitani je, međutim, odbio da kaže koliko je boraca doveo.

Drugi pobunjenički komandant Mohamed al-Fasi tvrdi da još ima prostora za dogovor o predaji Bani Valida, grada koji se nalazi jugoistočno od Tripolija.

Za sada se ne zna gdje se nalazi svrgnuti libijski lider. Otkako je Triplo pao u ruke pobunjenika njemu se gubi svaki trag.

Premijer Alžira Ahmed Ujahia je u međuvremenu saopštio da je sudbina prebjeglih članova Gadafijeve porodice odgovornost te zemlje i dodao da je reč o humanitarnom slučaju.

"Libijci su od nas zatražili da ih smatramo Alžircima", rekao je on, ne precizirajući koji Libijci su iznijeli takav zahtjev.

Gadafijeva žena Safija, njegova ćerka Ajša i sinovi Muhamed i Hanibal prebjegli su u Alžir 29. avgusta, a Ajša se nekoliko časova pošto je prešla granicu u Alžiru porodila, podsjetio je Rojters.

Prelazne vlasti Libije su kritikovale odluku Alžira da članovima Gadafijeve porodice pruže utočište, saopštivši da je riječ o "aktu agresije".

Alžir je jedini susjed Libije koji još nije priznao Nacionalni prelazni savjet, čiji su borci preuzeli kontrolu nad Tripolijem i većim dijelom zemlje, kao novu libijsku vladu.

Alžir će nove libijske lidere priznati kao legitimne predstavnike vlasti tek kada budu uspostavili novu vladu, rekao je ranije ove sedmice ministar spoljnjih poslova te zemlje.

Bonus video: