Policija tvrdi da se kineski zvaničnik ubio, iako ima 11 uboda i prerezan vrat

Većina je bila skeptična prema nalazu da se radi o samoubistvu koji je izdala kineska policija
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 15:53h

Desetine hiljada korisnika Interneta u Kini poslalo je komentar kojim se dovodi u pitanje zvanični izvještaj objavljen u državnim medijma - da je jedan antikorupcijski zvaničnik izvršio samoubistvo, sa 11 uboda nožem.

Telo Sie Jesina, koji je radio kao antikorupcijski službenik u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, nadjeno je u njegovoj kancelariji u utorak pored noža umotanog u papirnu maramicu, navedeno je u štampi.

Do petka, Sieva smrt je bila treća najkomentarisanija tema na popularnom sajtu Sina.com, dok je miniblog Veibo, kineska verzija Tvitera, imala 130.000 komentara o čudnom samoubistvu, prenosi AFP.

Većina je bila skeptična prema nalazu da se radi o samoubistvu koji je izdala kineska policija, i pored autopsijskog izvještaja u kome je rečeno da je Sie uboden 11 puta i da je imao presječen vrat.

Sieva porodica je takođe odbacija zvaničnu verziju dogadjaja.

"U Kini je sve moguće. Koja čudesna zemlja!", napisao je bloger Chiucuočang na sajtu Veibo.

"Okončati život sa 11 uboda stavlja nas daleko iza Japana - tamo oni treba da se ubodu samo jedanput", napisao je bloger Sijanglaohuangšeng.

Kina ima najveću na svijetu populaciju korisnika Interneta od 485 miliona. Prošlog mjeseca kineski Internet gigant Sina saopštila je da je njen Veibo, najveći mikroblog u zemlji, premašio 200 miliona korisnika.

Sve veći uticaj Veiba i drugih blogova, koje je teže kontrolisati nego državne medije, izgleda da zabrinjava kineske vlasti koje su prošle nedjelje tražile od blogera da prestanu da šire "lažne i štetne informacije"

Bonus video: