Budžetski deficit SAD ove godine 1,28 hiljada milijardi dolara

U izveštaju se predviđa da ekonomski rast u narednih nekoliko godina bude umjeren, a pad nezaposlenosti samo neznatan
0 komentar(a)
američki kongres, Foto: Usafricaonline.com
američki kongres, Foto: Usafricaonline.com
Ažurirano: 25.08.2011. 07:20h

Američki budžetski deficit ove godine će dostići 1,28 hiljada milijardi dolara, što je neznatno manje u odnosu na prethodne dvije godine, navodi se u predviđanjima Kongresne kancelarije za budžet (CBO).

Ta federalna agencija, koja Kongres snabdijeva ekonomskim podacima, očekuje da ukupno smanjenje deficita u narednoj deceniji bude oko 3,3 hiljade milijardi dolara, najviše zahvaljujući kresanjima državnih troškova koja su dogovorena početkom avgusta.

I pored toga, deficit će tokom sledećih 10 godina dostići skoro 3,5 hiljada milijardi dolara, a biće još veći ukoliko se produži važenje poreskih olakšica iz vremena administracije Džordža Buša, koje ističu krajem 2012.

U izveštaju se predviđa da ekonomski rast u narednih nekoliko godina bude umjeren, a pad nezaposlenosti samo neznatan.

Prema projekcijama CBO, nezaposlenost će u posljednja četiri mjeseca 2012. godine iznositi 8,5 odsto, a sada je na nivou od 9,1 odsto.

Predsjednički izbori u SAD biće održani u novembru iduće godine. SAD se suočavaju sa dubokim budžetskim i ekonomskim izazovima.

Sa skromnim ekonomskim rastom koji se predviđa za narednih nekoliko godina, CBO očekuje spor rast zaposlenosti , piše u izvještaju.

Ovogodišnji budžetski deficit od 1,28 hiljada milijardi dolara, treći je po veličini u istoriji SAD. Veći od njega su bili u prethodne dvije godine.

Pritom, sadašnja projcena je za 116 milijardi niža od one koju je CBO objavio u martu, uglavnom, zbog prihoda od poreza koji su bili veći od očekivanih.

Kongres je ovog mjeseca usvojio dogovoreni zakonski paket za smanjenja deficita, kojim se troškovi vlade u narednoj deceniji umanjuju za 917 milijardi dolara.

Bonus video: