Komi: Moguće je da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trampu, on je moralno nepodoban, lažov

Mislim da nije mentalno već moralno nepodoban da bude predsjednik. Naš predsjednik treba da bude oličenje poštovanja i da se vodi vrijednostima koje su u srcu naše zemlje. Jedna od tih vrijednosti je istina a to predsjednik nije sposoban da poštuje", rekao je Komi
2 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Reuters
Džejms Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2018. 06:37h

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi izjavio je da postoji mogućnost da Rusija posjeduje kompromitujuće informacije o američkom predsjedniku Donaldu Trampu i da vjerovatno postoje dokazi o njegovom "ometanju pravosuđa", prenijela je agencija AP.

Komi je u intervjuu američkoj televizijskoj mreži Ej Bi Si (ABC) rekao da je "zapanjujuće" pomisliti da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trampu ali da tu mogućnost ne treba isključiti.

Prema njegovima riječima, vjerovatno je da je Tramp ometao pravosuđe u svojim predsjedničkim postupcima.

Komi je rekao da američki predsjednik "moralno nepodoban" da vodi SAD insistirajući da je Tramp "lažov".

"Ne vjerujem u priče da je mentalno nesposoban ili da je u prvoj fazi demencije. Mislim da nije mentalno već moralno nepodoban da bude predsjednik. Naš predsjednik treba da bude oličenje poštovanja i da se vodi vrijednostima koje su u srcu naše zemlje. Jedna od tih vrijednosti je istina a to predsjednik nije sposoban da poštuje", rekao je Komi u dugom intervjuu američkoj televiziji.

Bivši šef FBI sjutra treba da izda knjgu "A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership" (Velika lojalnost: Istina, laži i vođstvo) u kojoj opisuje 20 godina karijere za vrijeme predsjednika Džordža Buša mlađeg i rada u FBI-u od 2013. do 2017. godine.

Komi u knjizi, čiji su djelovi procurjeli u javnosti, piše da je Tramp "okoreli lažov" koji ljude oko sebe podređuje lojalnosti kao "vođa mafije".

Prema njegovim riječima, Tramp je "nepošten predsjednik, odvojen od stvarnosti i institucionalnih vrijednosti" koji vlada "vođen egom" i lojalnošću koju zahtijeva da mu bude iskazana.

Tramp je Komija smijenio u maju prošle godine zbog istrage FBI-a o mogućoj predizbornoj saradnji Trampovih saradnika s Rusijom 2016. godine.

Komi je ranije u Senatu Kongresa SAD već pominjao pritiske Bijele kuće i da je Tramp zahtijevao njegovu lojalnost i zatražio da odustane od istrage protiv generala Majkla Flina, tadašnjeg savjetnika za državnu bezbjednost koji je bio primoran na ostavku.

Tramp se juče obrušio na Tviteru na Komija, nazvavši ga "ljigavcem" i "najgorim direktorom FBI u istoriji".

Bonus video: