Ban Ki Mun: Asad izgubio svaki osjećaj za humanost

Na putu između gradova Homs i Ruston raspoređen je veliki broj tenkova, a stanovnici strahuju da se vojska priprema da pokrene operaciju
0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.08.2011. 07:30h

Sirijske snage bezbjednosti nastavile su nasilno gušenje demonstracija, u kojem su juče u Hami ubijene tri osobe, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun izjavio je da je predsjednik Bašar al-Asad izgubio svaki osjećaj za humanost.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava izjavili su da su u Hami ubijene tri osobe, dan pošto su Asadove snage granatirale grad, na prvi dan Ramazana.

Dva brata su poginula kada je raketa pogodila njihov automobil, a jednu osobu je ubio snajperista, izavio je šef sirijske Organizacije za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

Prema njegovim riječima, na putu između gradova Homs i Ruston raspoređen je veliki broj tenkova, a stanovnici strahuju da se vojska priprema da pokrene operaciju.

U Siriji je tokom vikenda ubijeno više od 140 ljudi, od kojih je više od 100 poginulo u Hami.

Nasilje protiv demonstranata izazvalo je oštre osude u međunarodnoj zajednici, dok je Savjet bezbjednosti UN dva dana imao konsultacije, ali bez postizanja dogovora o rezoluciji kojom bi se osudilo nasilje.

"Od početka te situacije, izdao sam mnoga saopštenja, nekoliko puta sam razgovarao sa predsjednikom Asadom i izrazio ozbiljnu i iskrenu želju da on treba da ta pitanja istinski riješi na miran način", rekao je Ban.

On je kazao da je nasilje tokom vikenda "potpuno neprihvatljivo" i da Asad mora biti svjestan da se za ta djela odgovara u okviru medjunarodnog humanitarnog prava. "Vjerujem da je izgubio svaki osjećaj za humanost", rekao je Ban.

Članice Savjeta UN protekla dva dana imale zatvorene konsultacije o krizi u Siriji. Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Portugal zalažu se za donošenje rezolucije kojom će se osuditi gušenje demonstracija, ali Rusija i Kina, kao i nestalne članice Brazil, Indija i Južnoafrička Republika, protivile su se svakom pokušaju donošenja takve rezolucije.

Rusija i Indija su juče saopštile da se nov nacrt rezolucije, koje su distribuirale evropske zemlje, ne razlikuje od prethodnog koji su odbili.

Od početka protesta sredinom marta, u Siriji je stradalo skoro 2.000 ljudi, među kojima je 1.618 civila i 374 pripadnika vojske i snaga bezbjednosti, saopštila je Organizacija za ljudska prava.

Bonus video: