Sirija se ne obazire na upozorenja Zapada

Britanski šef diplomatije danas je odbacio mogućnost vojne intervencije u Siriji dodajući da za to ne postoji "ni najmanja mogućnost"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 12:53h

Sirijske snage danas su ubile četvoro demonstranta u Hami, nakon jučerašnjeg pokolja kada je poginulo 140 ljudi i oštrih reakcija sa Zapada i Rusije.

Sirijske snage bezbjednosti su danas nastavile granatiranje grada Hame tenkovima već drugi dan za redom, kako bi ugušile proteste demonstranata koji zahtjevaju zbacivanje predsjednika Bašara al-Asada, i u tom napadu su poginula najmanje četiri civila, tvrde dva očevica na koje se poziva agencija Rojters.

Time se broj poginulih u dvodnevnoj ofanzivi sirijske vojske na Hamu, koja je centar antivladinih protesta, popeo na više od 100.

Sirijske snage su juče pobile ukupno 140 demonstranta.

U međuvremenu, evropske diplomate su saopštile da je EU dodala nova imena na spisak Sirijaca kojima je zabranjeno izdavanje viza i zamrznuta imovina.

"Mi ćemo nastaviti da sprovodimo politiku sankcija", izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, prenio je AFP.

Rusija je apelovala na Siriju da odmah prestane sa upotrebom sile i represijom nad civilima.

"Upotreba sile kako protiv mirnih civila tako i protiv predstavnika državnih struktura neprihvatljiva je i trebalo bi odmah da prestane", navelo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova u saopštenju, pozivajući na okončanje represije.

Današnji apel ruske diplomatije na prekid nasilja je najoštrije do sada reagovanje Moskve upućeno sirijskom režimu od početka protesta opozicije u Siriji koja zahtjeva odlazak predsjednika Bašara al-Asada sa vlasti.

Italija i Njemačka su noćas zatražile hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN na kojem bi se raspravljalo o situaciji u Siriji.

Istovremeno, britanski šef diplomatije danas je odbacio mogućnost vojne intervencije u Siriji dodajući da za to ne postoji "ni najmanja mogućnost".

Bonus video: