Japanci otkrili rijetke minerale na dnu Pacifika

Japanski naučnici otkrili ogromne naslage rijetkih minerala i metala na dnu Pacifika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 19:39h

Japanski naučnici saopštili su juče da su na dnu Tihog okeana pronađene velike količine rijetkih zemljinih minerala od ključne važnosti za proizvodnju elektronike visoke tehnologije te da se odmah mogu izvlačiti.

„U nalazištima je velika koncentracija rijetkih zemljinih minerala. Sa samo jednog kvadratnog kilometra moći ćemo da podmirimo petinu trenutne potrošnje minerala i metala itrijuma na globalnom nivou“, rekao je profesor Jasuhiro Kato sa Univerziteta za geologiju u Tokiju.

Trenutno Kina podmiruje oko 97% svjetskih potreba za rijetkim mineralima. Analitičari smatraju da bi ovo otkriće moglo uzdrmati kinesku dominaciju u proizvodnji, prenio je BBC.

Minerale je otkrio tim na čijem je čelu bio Kato i u kojem su bili i istraživači iz japanske Agencije za pomorsko-geološku nauku i tehnologiju.

Prema Katovim riječima, nalazište u međunarodnim vodama koje se prostire istočno i zapadno od Havaja te istočno od Tahitija u Francuskoj Polineziji.

Prema njegovim pretpostavkama, na novootkrivenim nalazištima ima od 80 do 100 milijardi tona minerala, što je ogromna količina ukoliko se uzme u obzir da u globalnim rezervama ima oko 110 miliona tona. Detalji o otkriću objavljeni su u internet izdanju britanskog žurnala „Prirodna geonauka“.

Bonus video: