Mekdonaldsovi kamioni voze na ulje iskorišćeno za krompiriće i hamburgere

U Mekdonaldsu kažu da je korišćenje biodizela u sklopu širih planova u UAE jer Emirati, iako su bogati naftom, nastoje da postanu i lider u obnovljivoj energiji.
72 pregleda 0 komentar(a)
mek donald kamion, Foto: Flickr.com
mek donald kamion, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 04.07.2011. 13:48h

Mekdonaldsovi kamioni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao gorivo koriste ulje na kojem su u objektima tog lanca brze hrane prže hamburgeri i krompirići.Kompanija Neutral fjuls iz Dubaija objavila je da je postigla sporazum po kojem će iskorišćeno biljno ulje iz Mekdonaldsovih restorana u UAE pretvarati u biodizel.

Na taj biodizel će ići Mekovi kamioni u Dubaiju.Testiranje biodizela iz upotrebljenog ulja počelo je prošle godine a proizvodnja za Mekdonalds je krenula krajem maja."To je prvi put da radimo gorivo koje je 50 odsto čistije od dizela i emituje manje štetnih gasova jer potiče od biljnog proizvoda", istakao je direktor grupe Neutral Karl Filder, prenio je portal news-leader.

U Mekdonaldsu kažu da je korišćenje biodizela u sklopu širih planova u UAE jer Emirati, iako su bogati naftom, nastoje da postanu i lider u obnovljivoj energiji."Mekdonalds UAE je pokazao da je opredijeljen na dugi rok da investira u ekologiju", rekao je direktor i partner Mekdonaldsa UAE Rafik Fakih.

Bonus video: