Dolazak Britanaca 1788. u Sidnej nazvan "invazijom"

Poslije snažnog lobiranja aboridžinske zajednice Australije, dolazak prvih britanskih doseljenika u Sidnej 1788. ocijenjen je i nazvan invazijom u dokumentu koji je objavilo sidnejsko gradsko vijeće.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 12:59h

U sklopu glasanja o planu razvoja grada, članovi gradskog vijeća su se sa sedam glasova protiv dva izjasnili za dodatak kontroverznog dijela teksta o istoriji Sidneja.

U dokumentu se dolazak britanskih doseljenika u sidnejsku luku 1788. opisuje kao "velik i porazan udarac" za aboridžinsko pleme Eora, jer je završio "okupacijom i oduzimanjem zemlje" koja je tradicionalno pripadala Aboridžinima.

"Uprkos negativnom uticaju invazije koju je aboridižinska kultura morala podnijeti, ona se danas u svijetu smatra jednom od najstarijih kultura", stoji u dokumentu.

Prvi guverner države Novi Južni Vels, Artur Filip ocijenio je kako je na području Sidneja u trenutku dolaska britanskih doseljenika 1788. živjelo najmanje 1.500 Aboridžina, a već iduće godine od epidemije boginja gotovo polovina ih je umrlo.

Prije kolonizacije na području Australije živjelo je ukupno oko milion pripadnika aboridžinskih plemena dok ih je danas, nakon dva vijeka, oko 470.000.

U Australiji danas živi ukupno 22 miliona stanovnika.

Bonus video: