Iran lansirao 14 raketa u okviru vojnih vježbi

Desetodnevni manevri počeli su juče i prema Teheranu oni su isključivo odbrambene prirode i ne prijete ni jednoj zemlji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 09:45h

Iran je danas lansirao 14 balističkih raketa različitog dometa, u okviru "odbrambenih" manevara elitne jedinice Islamske Republike "Čuvari revolucije", saopštila je državna televizija.

Desetodnevni manevri počeli su juče i prema Teheranu oni su isključivo odbrambene prirode i ne prijete ni jednoj zemlji. "Čuvari revolucije" svake godine sprovode slične vježbe, posebno u Persijskom zalivu.

Čuvari revolucije, koji kontrolšu iranske rakete, ispalili su raketu Gadr srednjeg dometa i 13 modela rakete kratkog dometa - Zelzal , Šahab 1 i Šahab 2 (dometa 300 i 500 km), prenijela je televizija riječi generala Amira Alija Hadžizadeha, komandanta vazdušnih snaga Čuvara revolucije.

Raketa Gadr, koja može da stigne do Izraela, zakletog neprijatelja Irana, kao i do američkih baza na Bliskom istoku, poboljšana je verzija rakete napravljene na osnovu sjevernokorejskog modela, tvrde zapadni stručnjaci.

Rakete Šahab 1 i 2 kao i Zelzal napravljene su po uzoru na sovjetske rakete Skud.

U okviru ovogodišnjih vježbi Čuvari revolucije su prvi put otkrili silose za podzemne rakete na mjestu koje nije naznačenuo.

Televizija je prikazala lansiranje rakete Šahab sa tog mjesta.

Iran je prema navodima portparola vojnih vježbi, posljednjih 15 godina izgradio takve silose na više mjesta na ogromnoj iranskoj teritoriji, na planinama i u pustinji.

Rakete se nalaze u vertikalnom položaju spremne za lansiranje i programirane su da pogode odabrane ciljeve, rekao je portparol manevara Azgar Keličkani.

Iranski raketni program zabrinjava Zapad koji strahuje da bi Teheran mogao da razvije balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Bonus video: