Sirijski muškarci žele brak sa ženama žrtvama silovanja

Porodice u Siriji često vrše takozvana "ubistva iz časti" i lišavaju života žene koje su bile žrtve silovanja.
139 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 06:55h

Grupa sirijskih muškaraca odlučila se na jedan neuobičajen vid iskazivanja prkosa režimu Bašara el Asada, obećavši da će stupiti u brak sa ženama žrtvama silovanja u toj zemlji.

Dok je na hiljade Sirijaca već prebjeglo u susjednu Tursku zbog krvavog odgovora Asadovog režima na zahtjeve građana za njegovu smjenu, zemljom kolaju priče o zločinima koje su počinile bezbjednosne snage.

Predmet jedne od priča je i sudbina četiri sestre iz severozapadnog grada Sumerije, koje su navodno silovale snage provladine milicije, piše američki list "Vašington post".

Čak i da porodice tih žena odluče da ih ostave u životu, one se ne mogu udati

"To nas je tako naljutilo. Odlučili smo, oženićemo ih", kaže Ibrahim Kajis (32), pekar iz obližnjeg mjesta Džisr el-Šugur, koje je bilo na udaru vladinih snaga i odakle je veliki broj ljudi prebjegao u Tursku.

Porodice u Siriji često vrše takozvana "ubistva iz časti" i lišavaju života žene koje su bile žrtve silovanja. Čak i da porodice tih žena odluče da ih ostave u životu, one se ne mogu udati, piše američki dnevnik.

"Seli smo i razgovarali o tome da želimo da promijenimo tu praksu. Mi ne želimo samo promjenu režima u Siriji, već takođe i takve stvari. Tako da ćemo ih oženiti pred svima", rekao je Kajis i dodao da se četiri sestre trenutno nalaze u bolnici u Turskoj.

Američki dnevnik u jučerašnjem broju navodi da tvrdnje o sudbini sestara nije moguće provjeriti, jer su muškarci odbili da ih identifikuju, pošto bi tako nešto predstavljalo sramotu za porodicu iz koje žene potiču. Turske vlasti takođe za sada nisu saopštile imena nijednog od hiljadu izbjeglica koji su napustili Siriju.

Dostojanstvo i čast su najbitniji

Ideju o sklapanju brakova sa ženama koje su pretrpjele silovanje prvi je iznio Muhamed Murej, farmaceut iz Džisr el-Šugura.

"One su žrtve revolucije i mi ćemo ih zaštiti", kaže on i dodaje da su se, kada je prvi put saopštio predlog, 15 muškaraca prijavili kao dobrovoljci za ženidbu.

Kada su napadi u Džisr el-Šuguru započeli, vojska je navodno najpre razvaljivala vrata kuća u kojima su žene spavale - pokušavajući da na taj način udari na čast lokalnog stanovništva.

One su žrtve revolucije i mi ćemo ih zaštiti

"Dostojanstvo i čast su najvažnije stvari za Sirijce. I žene su veliki dio toga i režim to zna. Tako da je, iz tog tog razloga, režim to nama učinio kao opoziciji", kazao je Musab Džani (25), koji se pridružio inicijativi.

Kajis kaže da će sa budućom suprugom živjeti u Džisr el-Šuguru i da neće imati više od dvoje djece. Muri nije siguran da li će nastaviti da živi u Siriji i kaže da će, ukoliko to njegova buduća supruga bude željela, zatražiti boravišnu dozvolu od Kanade.

"Kada revolucija u Siriji bude izvedena, moj udio će biti završen. Izgubio sam mnogo prijatelja i mnogo rođaka. Biće mi teško da ostanem u Siriji", prenio je njegove riječi američki list.

Bonus video: