Barak Obama i dalje čeka suparnika iz redova republikanaca

"Nije više "kul" biti za Obamu kao 2008. godine, sa posterima i svim ostalim rekvizitima", rekao je sam Obama prošle nedjelje u Majamiju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 07:50h

Iako se još ne zna ko će iz redova republikanaca biti protivnik Baraku Obami na sljedećim izborima, on već mora da razmišlja o izbornoj poruci.

"Velike promjene ne događaju se preko noći", poruka je za koju se čini da bi mogla biti upućena, jer predsjednika sada birači poznaju.

Prije nego što je postao predsjednik, Barak Obama je bio svjestan da dobar dio njegove privlačnosti biračima potiče od toga što ga malo poznaju, pa su mogli mnoga svoja očekivanja da projektuju na njega.

Sada, kada od Amerikanaca traži drugi predsjednički mandat, svjestan je da su okolnosti drugačije.

"Nije više "kul" biti za Obamu kao 2008. godine, sa posterima i svim ostalim rekvizitima", rekao je sam Obama prošle nedjelje u Majamiju.

Ljudi koji su uključeni u njegovu kampanju sada moraju da razmišljaju o tome da predsjednika birači sada dobro poznaju, i da na izborima u novembru 2012. više ne može da inspiriše glasače kao na prethodnim.

Pored toga, Obami ne odgovara ni podatak nedavnih istraživanja javnog mnjenja, o “jazu entuzijazma” između njegovih konzervativnih protivnika i liberala koji će ga podržati.

Čak 84 odsto konzervativaca snažno je protiv predsjednika, dok je 64 odsto liberala snažno uz njega.

Taj takozvani entuzijazam birača je ono što birače izvlači na birališta.

Od entuzijazma demokratskih glasača, Obama i demokrati su profitirali 2008. godine, dok su republikanci na kongresnim izborima prošle godine iskoristili entuzijazam konzervativnog biračkog tela.

Obama već sada mora da razmišlja kako da izbalansira poruku Amerikancima za sljedeće izbore.

Najpre, mora da podstakne svoju bazu, odnosno birače koji su prošli put odgovorili na njegovu poruku nade i promjene.

Istovremeno, on mora da uvjeri umjerene i nezavisne birače da je i dalje usmjeren na popravljanje stanja u ekonomiji, odnosno da nije radikalan i neefikasan, kako ga prikazuju republikanci.

Čini se da je poruka koja može biti upućena i jednima i drugima sledeća: “Velika promjene ne događaju se preko noći”.

Obama, takođe, mora da izdrži sve napade republikanskih predsjedničkih kandidata, koji na početku svojih kampanja sebe nastoje da prikažu kao potpunu suprotnost predsjedniku.

Ti napadi se tek zagrijavaju, dok s druge strane Obama još ne zna ko će mu biti protivnik među republikancima.

Njegov politički savjetnik Dejvid Akselrod izjavio je za Asošijeted pres da će se entuzijazam Obaminih birača pojačati kada budu vidjeli njegovog konkretnog protivnika.

Ali do toga ima još puno vremena, a neka doza entuzijazma je potrebna već sada, ako ni zbog čega drugog, da bi se razvila baza izborne kampanje i prikupila sredstva.

Galerija

Bonus video: