Kongres kritikuje Obamu zbog angažmana u Libiji

Predsjednik od Kongresa nije tražio nikakvo odobrenje za intervenciju u Libiji, koju je pažljivo izbjegavao da opiše kao rat.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2011. 07:11h

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas rezoluciju kojom se kritikuje predsjednik Barak Obama, jer je bez dozvole Kongresa uključio američke trupe u vojnu operaciju protiv Libije.

Bijela kuća je odmah ocijenila da je ta rezolucija nepotrebna i da nije od pomoći.

Prema riječima Džona Bejnera, spikera Predstavničkog doma kojim dominiraju republikanci, predsjednik nije pružio uvjerljivo opravdanje za tu operaciju koja traje već tri mjeseca, a u kojoj se pomaže pobunjenicima u borbi protiv snaga Moamera Gadafija.

Obama od Kongresa nije tražio nikakvo odobrenje za intervenciju u Libiji, koju je pažljivo izbjegavao da opiše kao rat.

Kongresmeni su, sa 268 za, prema 145 glasa protiv, usvojili rezoluciju koju je predložio Bejner. Oni zamjeraju da je Obama ignorisao da Kongres ima ustavno ovlašćenje da objavljuje rat.

Rezolucijom se od Obame traži da u roku od 14 dana obavesti Kongres o detaljima obima misije u Libiji i njenim troškovima.

Takođe se traži da se ne koriste kopnene trupe u Libiji, osim u operacijama spasavanja američkih vojnika.

Obama je Kongres o operacijama protiv Libije obavijestio 21. marta.

Zakon iz 1973. zahtjeva da svaka američka vojna akcija koju prethodno nije odobrio Kongres, mora biti zaustavljena 60 dana pošto ga predsjednik prvi put o njoj obavesti, ili da vrati trupe kući u narednih 30 dana, što ističe krajem juna.

Rezolucija Predstavničkog doma je neobavezujuća. ,

Senat, kojim dominiraju demokrate, ne namjerava da se njome bavi, što administraciji ostavlja odrešene ruke po pitanju libijske krize.

Bonus video: