Otkriveni molekuli koji zbunjuju komarce

Osim izdahnutog ugljen dioksida, komarca privlači i toplota ljudskog tijela i neki mirisni elementi znoja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 17:42h

Tim američkih stručnjaka sa Univerziteta Kalifornije identifikovao je mirisne molekule koji zbunjuju komarce "žedne krvi", što bi moglo da predstavlja značajan pomak u borbi sa malarijom i drugim bolestima koje prenose ti insekti.

Kako je danas objavljeno, mirisne molekule emituje izvjesna hemikalija, koja bi se u siromašnim tropskim zemljama mogla pokazati spasonosnom jer je mnogo jeftinija od sredstava za odbijanje komaraca koja se nanose na tijelo i raznovrsnih zamki za ove insekte na bazi suvog leda i raznih gasova, izvještava AFP.

Identifikovani mirisni molekuli izazivaju poremećaj u ćelijama komarca koje su receptori ugljen dioksida iz čovekovog daha. Te ćelije se nalaze na sićušnim antenama blizu usta komaraca i nepogrješivo ga dovode do "žrtve".

Osim izdahnutog ugljen dioksida, komarca privlači i toplota ljudskog tijela i neki mirisni elementi znoja.

Ostaje još da se ispita koliko je hemikalija čiji miris zbunjuje komarce, bezbjedna za čovjeka.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od malarije je 2009. godine umrla 781.000 ljudi, od čega 90 odsto u Africi. Čak 92 odsto žrtava su deca mlađa od pet godina. Komarci izazivaju i denga groznicu, od koje svake godine u svijetu oboli 50 miliona ljudi, kao i žutu groznicu.

Bonus video: