MOTIV NIJE JASAN

U Pakistanu ubijen saudijski diplomata

Jedan saudijski diplomata ubijen je u Karačiju, najvećem gradu u Pakistanu, dva dana pošto su na tamošnji konzulat Saudijske Arabije bačene dvije ručne bombe, saopštila je lokalna policija.
0 komentar(a)
Karači, Foto: Cbc
Karači, Foto: Cbc
Ažurirano: 16.05.2011. 09:28h

Na diplomatu, koji je vozio automobil i bio sam u vozilu, pucali su iz pištolja nepoznati napadači koji su bili na motociklu.

Kako navodi policija u Karačiju, žrtva je pripadnik "bezbjednosnog osoblja" u konzulatu a ubijen je nedaleko od te zgrade koja je bila napadnuta u subotu.

Pretpostavlja se da je diplomata išao od kuće na posao.

Prema riječima zamjenika glavnog policijskog inspektora, ubistvo je po svoj prilici povezano sa napadom na zgradu saudijskog konzulata u kojem nije bilo žrtava.

Motiv ubistva nije jasan, ali do njega dolazi u vrijeme tezija izmedju muslimanskih šiita i sunita, kako na Bliskom istoku tako i u Pakistanu.

Saudijska Arabija godinama finansijski podržava sunitske organizacije u Pakistanu, što izaziva gnjev manjinskih šiita.

U međuvremenu, Iran je finansirao šiitske organizacije u Pakistanu, i tokom 1980-ih i 1990-ih ta zemlja je bila poprište rata na daljinu između Irana i Saudijske Arabije, a posebno krvavo bojište bio je Karači.

Ovaj grad sa 18 miliona stanovnika ključajući je kazan etničkih, sektaško-vjerskih i političkih tenzija, i poznat je po izlivima nasilja.